Nye DNA-metoder kan løse straffesaker, men politiet har ikke lov til å bruke dem

De siste årene har det kommet mange nye metoder for å bruke DNA i straffesaker, og i mange land har disse metodene gitt gode resultater.

For eksempel i 2018, tidligere politibetjent Joseph James de Angelo Avdekket som “Golden State Killer”, Som sto bak en serie mord og voldtekter i California på 70- og 80-tallet.

Politiet brukte senere DNA fra åsted for å søke i databasen til et privat arvsselskap. Der fant de Dianzellos slektninger, og slik fant de ham.

Et annet eksempel er dobbeltdrap Kobling i Sverige siden 2004. I fjor ble den skyldige identifisert for DNA-søk i arvelige databaser.

Søk i databaser til private selskaper

Det er mange selskaper som selger DNA-tester til enkeltpersoner. Du sender inn en spyttprøve, og disse selskapene analyserer deretter genetisk materiale.

Julia og Cassandra oppdaget identiske tatoveringer – så kom den sjokkerende nyheten

Ifølge Trolls Peterson, visepresident for bioteknologirådet, har titusenvis av mennesker over hele verden tatt slike tester. Imidlertid tillater ikke alle selskaper politiet å bruke databasene sine.

Se hele intervjuet øverst i saken!

– Det kommer helt an på hvilket selskap du kjøper testen fra. Det private genetiske testmarkedet er veldig nytt og uregulert, så det er opp til hvert enkelt selskap, sier Peterson til Good Morning Norway.

Han insisterer imidlertid på at politiet i Norge foreløpig ikke har lov til å søke etter slike private databaser under etterforskningen.

Hun har aldri opplevd å bli fanget av en seriemorder

Pårørende kan utsette deg

En annen metode er å søke etter pårørende i politiregisteret. Politiet samler DNA-profiler av kriminelle i et identifikasjonsregister. Hvis de finner DNA på åstedet for en forbrytelse, kan de sjekke om det samsvarer med noen av profilene i registret.

READ  Jair Bolzano: - Kommer med en mørk spådom

Politiet i Norge vil bare lykkes med å registrere hvis DNA er en fullstendig kamp, ​​dvs. den samme skyldige. I mange land, inkludert Sverige, vinner politiet også delvise kamper, noe som kan indikere at lovbryteren er i slekt med en tidligere lovbryter.

Ny teknologi: Mange nye DNA-metoder kan hjelpe politiet i uløste straffesaker.

Ny teknologi: Mange nye DNA-metoder kan hjelpe politiet i uløste straffesaker. Foto: God morgen Norge

Fantomtegning basert på genene dine

Den tredje metoden er å bruke genetisk analyse for å finne ut hvordan en potensiell synder er. Det er genene som bestemmer hvilke egenskaper vi har.

– Vi vet mye om hvilke gener som forårsaker sykdom, men vi har nå oppdaget hvilke gener som bestemmer forskjellige opprinnelsesområder, forklarer Trolls Peterson.

Gjerningsmannen kan med andre ord bruke DNA-ledetråder fra åstedet for å finne ut hva slags hudfarge, hårfarge og øyenfarge.

– Deretter forskes det på hvordan man kan bestemme formen på ansiktet, øreflippene, smådyrene, haken og nesen. Deretter kan du lage et fantomkart uten bevis, fortsetter Peterson.

Gripos: – Vi liker å bruke metoder

Durit Hogan Thor, ekspert på feltet for DNA og som forsvant i Gribose, sier Norge også ønsker å bruke nye DNA-metoder i forbindelse med politietterforskning. Han understreker imidlertid at det er viktig å legge god praksis og retningslinjer før du tillater det.

– Vi ser metoder som gir resultater i andre land, sier han til Good Morning Norway.

Nøkkelverktøy: Gripos ønsker å bruke nye DNA-metoder, men dette er foreløpig ikke tillatt i Norge.

Nøkkelverktøy: Gripos ønsker å bruke nye DNA-metoder, men dette er foreløpig ikke tillatt i Norge. Foto: God morgen Norge

Siden 1991 har det vært 32 uløste drapssaker i Norge, og det kan ha vært hensiktsmessig å bruke nye metoder i mer alvorlige saker.

– I tilfeller der alt er prøvd er det en vei fremover, der du kan være helt fast og dermed skyve etterforskningen litt lenger, sier Thor.

Han påpeker også at disse metodene kan ha vært passende i forhold til de såkalte forkjølelsessakene.

Derfor er dette ikke tillatt ennå

I følge Trolls Peterson i bioteknologirådet er det flere grunner til at nye DNA-metoder for tiden ikke er tillatt i Norge.

– Den ene er at den teknologiske utviklingen er veldig rask, så disse problemene og mulighetene har kommet litt brått, forklarer Peterson.

– Så er det det faktum at DNA er veldig sensitiv informasjon. Det genetiske materialet til hver av oss er unikt og kan si mye.

Peterson la til at bioteknologirådet har gjennomgått disse problemene og gitt noen anbefalinger. Men det må fortsatt gå til lov og personvern.

Written By
More from Jakob Leif

Pittons krise – – det er ingen ende i sikte

New York (DOCLAD): Fiden-administrasjonen har allerede endret noen av Donald Trumps mest...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *