Nytt reiseråd for mange land

Mandag åpnet store deler av Europa for nordmenn som elsker å reise. Mange land er merket med grønt, noe som betyr at du kan reise fritt uten å tenke på isolasjon.

Men fredag ​​ble FHIs infeksjonskart oppdatert og mange områder har nå skiftet farge.

Den greske ferieøya Kreta går fra grønt til oransje. Inngangsbegrensninger for USA og Luxembourg skjerpes også.

– Regjeringen skriver i en pressemelding at dette gir fargetypen endret av endringer i den smittsomme situasjonen og dette fører til en endring i aktivitetsnivået.

Disse endringene trer i kraft mandag 12. juli ved midnatt.

Gjøre endringer

FHI gjør ukentlige vurderinger av infeksjonsstatus i forskjellige land og klassifiserer dem som grønn, oransje, rød og rød.

Basert på FHIs landverdi har regjeringen valgt å gjøre en rekke endringer.

I Europa har Kypros og Portugal gått fra oransje til rødt. Monaco har gått fra oransje til rødt.

Reisende fra oransje land har de samme reglene som reisende fra røde land.

Dette betyr forskjellige farger

Grønne land: Det er ingen testkrav før du kommer inn i Norge eller blir isolert. Du må sjekke deg selv ved grensen når du har fylt ut registreringsskjemaet. Innbyggere i Grønland er unntatt det norske innreiseforbudet.

Oransje land: Reisende fra oransje land har de samme reglene som reisende fra røde land. Det kan imidlertid være aktuelt å innføre separate krav senere for oransje land.

Røde land: Hvem som har rett til å komme inn i Norge er definert. De som har rett til å reise inn i Norge, må ha et negativt testsertifikat før de går inn, fylle ut påmeldingsskjemaet og sjekke seg ved grensen ved ankomst.

READ  Mord - Dette kan føre til høyere bøter

Mørkerøde land: De samme inngangsreglene som i de røde landene, men i tillegg må deler av inngangsisolasjonen utføres på isolerte hoteller.

Lilla Land: Besteforeldre, kjærester osv. Disse landene er unntatt fra innreiseforbudet. Ellers de samme inngangsreglene som røde land (isolasjon, testing osv.).

Andre land i verden: Samme inngangsregler for mørkerøde land (isolert hotell, innsjekking osv.).

Har du blitt fullvaksinert det siste seks månedene eller har blitt utsatt for COVIT-19 og kan dokumentere det med et gyldig norsk eller europeisk koronasertifikat med QR-kode? Da kan du reise til Norge, du er unntatt fra innreiseisolasjon, ikke behov for negativt testbevis, ikke behov for å fylle ut påmeldingsskjema eller ta en sjekk ved grensen. Dette gjelder uansett hvilket land du kommer fra.

Kilde: Regjeringen


Kreta blir oransje

FHI gjør en spesiell vurdering av flere øygrupper for å legge til rette for trygg reise til øyene, som er populære destinasjoner for nordmenn.

Den populære ferieøya Kreta ble klassifisert som grønn i forrige uke, men nå har FHI gjort en ny vurdering.

Balearene i Spania varierer i farge fra oransje til rødt. I praksis er det ingen endring i innreisebegrensninger og isolasjonskrav, ettersom reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land.

Følgende øygrupper er grønne: De joniske øyer i Hellas, Nord-egeiske øyer i Hellas, Korsika i Frankrike, Madeira i Portugal, Sardinia i Italia og Sicilia i Italia.

Azorene og Sør-egeiske øyer er oransje, mens de berømte Kanariøyene i Spania fortsatt er et rødt område.

USA er fjernet fra denne listen

FHI vurderer også hvilke land og regioner på EUs tredjelandsliste som er smittet, og gir grunnlag for noe mildere opptaksregler når man reiser til Norge.

READ  Dropper alle verdenscuprenn før jul - NRK Sports - Sportsnyheter, resultater og kringkastingsplan

Disse landene blir referert til som “lilla land”.

USA vil ikke lenger oppfylle kravet om å bli kalt et lilla land og vil bli fjernet fra listen fra 12. juli.

Dette betyr at innvandrere fra USA ikke er fritatt for innreise og må isoleres på hotell.

Disse landene er fremdeles lilla: Australia, New Zealand, Israel, Japan, Libanon, Nord-Makedonia, Serbia, Sør-Korea, Singapore og Taiwan.

Written By
More from Jakob Leif

Den nye varianten er demonstrert i Trondheim

Kommuneoverlege Dove Rostot gikk ut tidlig i forrige uke og advarte om...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *