– Økonomien er på et vendepunkt – E24

Nå skifter den til norsk økonomi, med tall som viser at styringsrenten i september allerede kunne blitt hevet, ifølge en fersk rapport fra Norge.

Dette er Peram vaksinesenter ved roten.

Ole Berg-hvilende / NDP

Publisert:

Statistikk viser at Norge (SSP) sannsynligvis vil øke styringsrentene i begynnelsen av september, og at økonomien vil bli normal igjen i 2021 før Corona-krisen.

Det kommer ut i ett Nylig rapport Norge vil gi statistikk over økonomiske trender i Norge og utlandet på fredag.

Dermed er utsiktene for økonomisk vekst i fremtiden lyse etter et krevende år preget av Corona-krisen, som har bidratt til høyere arbeidsledighet, lavere olje- og gasspriser og uvanlig svak krone.

I løpet av det siste året har koronaepidemien klart å styre veksten i norsk økonomi. Dette vil fortsette å redusere aktiviteten i fremtiden, men nå ser økonomien ut til å være på et vendepunkt, sier norsk forsker Thomas von Brash Nyheter.

– Når vi kommer til slutten av 2021, forventer vi at økonomien kommer tilbake til det den var før virusutbruddet i februar 2020, sier han.

Les på E24 +

Slik manipulerer du boligmarkedet

Vårbølgen av smitte traff veksten

Statistisk sentralbyrå senker forventningene til veksten i landøkonomien i 2021 etter tidevannsbølgen i vår, men samtidig er det liten usikkerhet rundt tiden fremover.

Statistisk sentralbyrå forventer at BNP-veksten i landområdet vil øke med 3,1 prosent i år, noe lavere enn estimatet i mars. Anslaget for neste års vekst vil derimot bli hevet til 4,1 prosent.

– Tidevannet til smitte har hjulpet norsk økonomi til å kutte mer aktivitet enn vi forventet i mars. Men norsk økonomi er på et vendepunkt, og vi forventer 3,1 prosent vekst, som er for høy, sier Van Brash til E24.

Tall for 2023 viser at Norges vekst anslås å avta til 2,4 prosent og innen 2024 til 1,9 prosent. Statistisk norsk forsker påpeker at det fortsatt er relativt høy vekst.

– Når vi kommer til 2023 og 2024, ser vi at norsk økonomi er tilbake til det normale. Da burde veksten gå tilbake til mer normale nivåer, sier han.

– Vi bemerket at trendutviklingen før epidemien brøt ut var to prosent. Så han sier dette er en normal utvikling i det norske landskapet.

Uvanlig høy arbeidsledighet

Statistikk viser at Norge sannsynligvis vil bli hardest rammet på sikt etter den internasjonale lavkonjunkturen og nasjonale epidemikontrolltiltak.

– Vi anslår at arbeidsledigheten vil komme tilbake til et normalt nivå først i 2023, sier Van Brash.

Den registrerte ledigheten var 4,0 prosent i april. Norsk statistikk viser at den årlige ledigheten mellom 1948, 1990 og 1996 alene, og i 2020 alene, er over 4 prosent.

SSP Forker Thomas von Brash.

Hakone Mosvold Larsen / NTP Sconfix

1,6 millioner med første dose

Per torsdag hadde 1.696.625 mennesker fått sin første dose koronavaksine, ifølge National Institutes of Public Health. Nesten 1,1 millioner mennesker har fått sin andre dose.

Nedgangen i økonomien er imidlertid ikke over. I følge det statistiske Norge tar det mange år før arbeidsledigheten har kommet seg før krisen, og før styringsrenten stiger tilbake til nivået før krisen.

– Van Brash sier at ettersom økonomien akselererer skikkelig i fremtiden, vil det snart være nødvendig å gå vekk fra den uvanlig lave nullrenten.

– Vi forventer at styringsrenten vil bli hevet fra dagens 0 prosent til 0,25 prosent i september. Han sier da at renten gradvis vil bli hevet til 1,75 prosent i 2024.

Stor usikkerhet rundt boligprisene

Boligprisene har steget kraftig det siste året, noe som kan ha sammenheng med lavere renter.

Statistisk sentralbyrå forventer at husprisene vil øke med over ni prosent i år, men de vil bare stige med tre prosent neste år.

– Nå kan du begynne å bruke penger på mange andre ting i tillegg til bolig. Dette, sammen med høyere renter og økte boliger, vil bidra til å kontrollere inflasjonen. Van Brash sier imidlertid at det er stor usikkerhet rundt prisforbedringer i hjemmet.

Mer bruk av oljepenger og oljeinvesteringer

Tall Fra Norges forrige rapport i mars har regjeringen lagt fram et detaljert revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen planlegger å bruke mer enn 400 milliarder kroner olje innen 2021.

I tillegg ser det ut til at fjorårets krisepakke for olje- og gassektoren fungerer. En folketelling i mai viser at næringen nå forventer å investere mer i 2021 enn året før, etter en tidligere forventet nedgang.

Likevel senker statistikken årets vekstestimat for Norges fastlandsøkonomi.

– Denne økningen er noe svakere enn tidligere anslått, og er forbundet med svakere vekst i aktiviteten i begynnelsen av året, mens de fleste deler av norsk økonomi har stengt eller avtatt innen 2021 så langt, skriver norske tall. .

Statistikk Her er noen estimater fra Norges økonomiske rapport:

  • Norges landareal vil vokse med 3,1 prosent i 2021 og 4,1 prosent i 2022.
  • Arbeidsledigheten vil være 4,6 prosent i 2021 og 4,2 prosent i 2022.
  • Boligprisveksten var 9,2 prosent i 2021 og 3,3 prosent i 2022.

Les mer

Regjeringen bruker ytterligere 90 milliarder oljer

Norge forventer dette i mars

I mars viste tall at Norge forventer at styringsrenten vil stige sent i 2021, mens selskapet forventer september.

I mars forventer selskapet at rentene vil stige gradvis til 1,5 prosent innen utgangen av 2024, noe som tilsvarer rentenivået før koronakrisen rammet økonomien i fjor. De anslår nå at renten vil stige til 1,75 prosent i denne perioden.

Dette er noe Norge forventer på sin egen måte Marsraport:

  • Norges landareal vil vokse med 3,3 prosent i 2021 og 3,9 prosent i 2022.
  • Arbeidsledigheten vil være 4,5 prosent i 2021 og 4,2 prosent i 2022.
  • Boligprisveksten var 9,2 prosent i 2021 og 3,5 prosent i 2022.

Les mer

Krevde å redusere bruken av oljepenger: – Det er her krigen vil ende

Les mer

Petroleumsfondet har brukt oljepenger i år: mer enn 400 milliarder dollar siden nyttår

Les mer

Oljeselskaper gjør store investeringer i år

Les mer

Færre konkurser hittil i år: – Kunstig lavere tall

READ  Seattle søker konkursbeskyttelse i USA - NOK skylder 48 milliarder dollar
Written By
More from Jakob Leif

En kvinne og en jente ble drept i en trafikkulykke i Alta – VG

Foto: Dennis Beijing, Altaboston To personer ble drept i en frontkollisjon tirsdag...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *