Pave her i ruinene til IS – VG

Tidligere isby: Pave Frans ankom en nedslitt katedral i Mosul på søndag, hvor han ventet et øyeblikk. Foto: Yara Nordi / Reuters

Her kjører pave Frans gjennom ruinene til Mosul, som ble ødelagt av IS-terrorgruppen for noen år siden.

Publisert:

Den 84 år gamle lederen for den katolske kirken startet en tur til Nord-Irak søndag for å besøke den kurdiske regionale hovedstaden Orbil, hvor han ble ønsket velkommen av president Nechirwan Barzani.

Derfra fortsatte den reisen til Mosul med helikopter, der IS kunngjorde i 2014 at de satte opp sitt “kalifat”. Der holdt paven en bønn for ofrene.

Før den amerikanske invasjonen i 2003 var det anslagsvis 1,5 millioner kristne i Irak, men i dag gjenstår bare 250 000 til 400 000 av de 40 millioner befolkningen.

READ  Jair Bolzano: - Kommer med en mørk spådom

“Det faktum at kristne forlater Irak og Midt-Østen forårsaker uopprettelig skade, ikke bare for enkeltpersoner, men også for samfunnet de forlater,” sa han i en tale til ruinene av Al-Tahera-moskeen.

Se flere bilder av pavens historiske tur til Irak her:

Ble tvunget til å flykte

IS planlegger å forlate provinsen Nineveh, der flertallet av irakiske kristne bor.

Blant flyktningene var Reid Gallo, den eneste gjenlevende presten i Mosul i dag. Han delte historien sin med paven søndag.

Kirken i Gallos hadde tidligere 500 kristne familier, men i dag er det bare rundt 70 kristne familier i byen.

Gallo understreket at de muslimske innbyggerne i Mosul ønsket de kristne velkommen med åpne armer mens de ventet på å komme tilbake etter IS-nederlaget.

“Etter at byen ble frigjort, tok mine muslimske brødre imot meg med stor gjestfrihet og hengivenhet,” sa han.

VG på pavens besøk: “Gir håp i en kritisk tid”

Medlemmer av minnesmerket: Pave Frans ba søndag for krigsofre i det krigsherjede sentrum av Mosul i Nord-Irak, omgitt av ruinene til fire kirker som ble ødelagt da IS kontrollerte byen. Foto: Abdullah Rashid / Reuters

Indeks

Etter å ha ankommet Mosul, fortsatte paven til Caracas med helikopter, også kjent som Hamdania og Bhaktida, en by med stor symbolsk betydning fordi den tidligere var den største kristne byen i Irak.

Mange snakker fortsatt arameisk, det språket Jesus snakket. Karagosh ble i stor grad ødelagt av IS, men har blitt delvis gjenoppbygd de siste årene.

– Prest George Jahoula sa før pavens helikopter landet at dette viktige besøket ville styrke vår moral etter mange år med vanskeligheter, problemer og kriger.

READ  Docblade avslører: - Gikk til angrep med en kulepenn

Les også: Pave møter sjiamuslimer i Irak

Written By
More from Jakob Leif

– VM-medalje realistisk i Super-G – VG

Ubesvarte aktiviteter: Adrian Smith vil ikke bli operert for Ceserst, og verdenscupsesongen...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *