Presidenten på Haiti er skutt

Drept: Haitis president Jovanel Moss ble skutt død onsdag kveld, ifølge haitiske medier. Fra en pressekonferanse i mars 2020. Foto: Andres Martinez Caesares / REUTERS

Haitis president Joanel Moss ble skutt til livs i et angrep på hans private hjem onsdag kveld. En dag senere ble fire mennesker drept og to ble arrestert i forbindelse med angrepet.

Publisert:

Onsdag ettermiddag, norsk tid, erklærte Haitis statsminister Claude Joseph unntakstilstand etter attentatet. Dette ble rapportert av nyhetsbyrået Reuters. Statsministeren oppfordrer innbyggerne til å være rolige og sier situasjonen er “under kontroll” Selskap.

Joseph ber FNs sikkerhetsråd om å innkalle til et møte snart for å diskutere situasjonen i landet Reuters.

Førstemann Martin Moss skal også ha blitt skadet i det samme angrepet, og onsdag kveld forverret tilstanden seg. Han får ytterligere medisinsk behandling i Miami. Haitis ambassadør i USA, Pocheit Edmund, ble sitert på å si.

Natt til torsdag kunngjorde regjeringen at flere ville bli arrestert.

Tre politibetjenter ble holdt som gisler av de samme personene som utførte angrepet, ifølge Reuters, med henvisning til politimesterens uttalelser.

To mistenkte kriminelle er arrestert og 4 andre er skutt til fots av politiet.

NDP rapporterer at de fire mennene, som politiet omtaler som “innleide drapsmenn”, ble skutt til livs under en politiaksjon i hovedstaden, Port-au-Prince, sent på onsdag.

– Fire assamesere ble drept, to ble arrestert og er under vår kontroll. Tre polititjenestemenn som er tatt som gisler er løslatt, sa politimester Leon Charles i en uttalelse på TV torsdag kveld.

President Cowboy: President Jovnell Moyes og First Lady Martin Moyes ble fotografert i Port-au-Prince i 2018. Foto: Jean-Marc Herv Abelard / EFE

Utenlandske leiesoldater

Haitis ambassadør i USA ble arrestert onsdag, før han ble arrestert. Dette informerer nyhetsbyrået Andhra.

READ  Meteorology, Meteorological Institute | Meteorologer:

Ifølge byrået har DEA et kontor i Port-au-Prince, hovedstaden i Haiti, for å bistå i kampen mot narkotikakriminalitet i landet.

Det amerikanske utenriksdepartementet har sagt påstandene om at morderne var DEA-agenter, var “helt falske.” Reuters. Utenriksdepartementet sa at USA var rede til å bistå Haiti i etterforskningen.

Fordømmer handlingen

– Jeg fordømmer denne stygge, umenneskelige og barbariske handlingen, som ble gjengitt av Haitis statsminister Claude Joseph, i en offisiell uttalelse fra den haitiske regjeringen, av mange internasjonale medier, inkludert Andhra og AFP.

Presidentboligen ble angrepet av uidentifiserte personer som angivelig snakket spansk i rapporten. Claude Joseph sier at gjerningsmennene må ha snakket engelsk og spansk Reuters.

I følge Reuters Vi klarte å høre opptak over hele hovedstaden Port-au-Prince onsdag kveld.

Den haitiske ambassaden i Canada bekreftet angrepet i en uttalelse Twitter.

Den haitiske ambassaden skriver at det med stor sorg vi kan bekrefte attentatet på president Jovanel Moss.

– Våre tanker går til presidentens familie og hele nasjonen.

Colombias president Evan Duke oppfordrer nå Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) til å sende et team til Haiti for å forsvare det svake karibiske demokratiet.

Hendelsen vil bli forklart til USAs president Joe Biden onsdag, og talskvinne i Det hvite hus, Jen Zhaki, fortalte MSNBC at hun etterforsket angrepet.

– Dette er en tragisk tragedie. Dette er en avskyelig forbrytelse, sier hun til kanalen.

I en uttalelse onsdag ettermiddag, norsk tid, fordømte den amerikanske presidenten angrepet og kalte handlingene ”motbydelige”. Reuters.

På Twitter uttrykte også Storbritannias statsminister Boris Johnson sin medfølelse.

– Dette er en forferdelig handling, skriver han.

Rundt 11 millioner mennesker i Karibien opplever for tiden økende politisk og økonomisk ustabilitet, og landet blir herjet av gjengforbrytelser.

READ  Frykt for OL -formen etter bivirkningene av koronarvaksinen - ny norsk rekord - Viji

I forrige uke ble 15 mennesker drept i hovedstaden Port-au-Prince.

Moss har styrt Haiti siden februar 2017, mer enn et år før det opprinnelige presidentvalget. Valget i oktober 2019 ble avlyst som et resultat av omfattende protester mot Moss.

Mandatperioden til forrige nasjonalforsamling gikk ut i januar i fjor. Opposisjonen i landet har beskyldt ham for å prøve å innføre diktatur. Dette har presidenten avvist.

I forrige uke ba FNs sikkerhetsråd om at det snart skulle avholdes et nytt valg.

Utenriksminister Ene Eriksen Seride har fordømt angrepet på NDP.

– Det er viktig at haitiske tjenestemenn og politikere kommer sammen for å finne en vei ut av denne krisen som kommer på toppen av de mange utfordringene Haiti står overfor, sa han.

Uten politisk bakgrunn

– Moss var en gründer uten spesifikk politisk bakgrunn, men han ble valgt til president i 2017. Han har blitt beskyldt av flere journalister for å være dypt involvert i korrupsjon. Johan Hindal, seniorkonsulent i Kirkens Nødhjelp, sier dette er en del av bakgrunnen for protestene i landet.

Siden 7. februar har demonstranter krevd at Moss går av ved slutten av sin periode.

– Det har vært en kontrovers i landet i hvilken grad presidentskapet hans har utløpt. Hindalva sier at hans periode som president gikk ut i februar fordi mange i opposisjonen mente at hans periode var over.

– Han bemerket at han burde være i et år til, ettersom det tilsvarer hvor lang tid han har vært utenfor valget til han blir sagt opp.

Landet er preget av omfattende gjengforbrytelser og er nært knyttet til politiske opposisjonsgjenger, sier Hindal.

READ  - Du har allerede fullført en kald krig - VG

– Formannskapet i landet er veldig mektig. Hindal mener at det faktum at presidenten var i stand til å styre med ordrer etter slutten av stortingsperioden, er et eksempel.

Ødelagt: Gater rundt presidentpalasset (til høyre) i hovedstaden Port-au-Prince på onsdag. Foto: VALERIE BAERISWYL / AFP

Blant de fattigste i Amerika

I mai gikk den daværende statsministeren i Haiti, Joseph Jude, brutt av.

– Avgangen fra regjeringen jeg har vedtatt vil bidra til å løse sikkerhetsspørsmål og fortsette diskusjoner med sikte på å oppnå enighet som er nødvendig for å oppnå politisk og institusjonell stabilitet i vårt land. Minister Claude Joseph er utnevnt til statsminister, skrev president Moss på Twitter.

Dette landet er et av de fattigste landene på det amerikanske kontinentet. Ifølge AP har 60 prosent av folk en daglig inntekt på under 18 kroner. Samtidig øker inflasjonen og mat og bensin blir dyrere.

I 2010 ble omtrent en million mennesker hjemløse Et kraftig jordskjelv Det traff landet.

Jordskjelvet drepte minst 200 000 til 300 000 mennesker.

Mange tror pengene som kom til landet etter jordskjelvet i 2010 havnet i entreprenørenes private lommer.

Written By
More from Jakob Leif

Hornland klar som brannassistent – VG

Fran: Eric Hornland er klar til å være assistenttrener i Fran. Foto:...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *