Rask leirkart over Norge

I følge NVE lever 60 000 mennesker i Norge i raske leiresoner.

Rask leirskred er en type delvis skred som er et sammensatt ord for skred i jorda kjent som sprøbruddegenskaper.

* Hurtigleire er i utgangspunktet solid og tåler store vertikale trykk, men hvis leiren utsettes for høy belastning, vil strukturen kollapse og leirpartiklene vil flyte i vannet: raske leirskred.

* Jordtyper med sprøbruddegenskaper er primært lokalisert i marine forekomster og land tidligere. Løst lagret sand, elvesand og deltaavleiringer kan også utvise skjøre bruddegenskaper.

* Skred starter vanligvis med en liten begivenhet, men utvikler seg til et skred som dekker et stort område.

* Det er to hovedårsaker: naturlige årsaker som menneskelige farer som å grave (erosjon) fra bekker og elver eller grave ut eller flytte masser.

* Skredet i 1978 var et av de mest berømte rasleirskredene. Dette ble utløst da de utgravde massene dannet et landskap i kystsonen ved Botnensjøen. Raset forårsaket lokale belastninger, og dette første raset spredte seg sideveis og bakover og utviklet seg til et delvis skred.

* Andre kjente rasleirskred var Verdalschrdet i 1893, Godmarca-skredet i 2009, Lincoln i 2010 og nåleputen i Trondheim i 2011.

* Ifølge statistikk forekommer mange flere typer ras når det er hyppig og kraftig nedbør, som snøsmelting og vårutbrudd.

* Det er ingen klar sammenheng mellom økningen i nedbør og risikoen for raske leirskred fordi rask leirdannelse skjer over lang tid – hundrevis til tusenvis av år. Mer nedbør vil indirekte føre til flere ras.

60 000 lever i hurtigleire

NVE har utviklet et kart som viser raske leiresoner i Norge. Du kan zoome inn her.

READ  - Hold deg inne - VG
Written By
More from Jakob Leif

Varm vind sørfra: – Kan være rundt 30 grader

Uken begynner å regne mange steder – men om sommeren er det...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *