– Råvarepriser traff oss – E24

Øl og brus kan bli dyrere i butikken når vinmonopolene står overfor en kraftig prisstigning på malt, sukker og aluminium i fremtiden.

I fremtiden kan prisen på en øl stige når råvareprisene presses ut av koronaen og åpnes igjen.

Stian Lisberg Solam

Publisert: Publisert:

– Vi er bekymret for stigende råvarepriser. Anders Reid, administrerende direktør i Ringness, sier at de allerede har angrepet varetransaksjoner, og at de nå angriper oss på forskjellige nivåer.

Han påpeker at prisene på mange produkter innen øl, brus og andre drikkevarer har økt betydelig det siste året.

Krasjet i mars i fjor Sukkerprisene har steget med rundt 70 prosent, Prisen på aluminium har steget med om lag 85 prosent, Menn Kostnaden for å transportere varer til sjøs har økt med opptil 600 prosent.

– Både maling og plast er på vei oppover. Dette er en betydelig økning på flere tideler, sier Red.

Anders Reid, administrerende direktør i Ringnes

Mattis Sandplot

Barlederen påpeker at hovedårsaken til å presse ingrediensene er corona og gjenåpning. E24 skrev tidligere om behovet for aluminium og hvordan brennevin bare kan gå tom for bokser.

Bedrifter kjøper vanligvis varer flere måneder i forveien. Dette betyr at det tar en stund før selskaper merker økte priser, men Ringness vet at konsekvent høyere priser kan få konsekvenser.

– Det setter våre marginer under press og er veldig høyt på agendaen vår, sier Red, som ikke ønsker å spekulere i om dette vil påvirke prisene.

Dyrere øl hvis ingenting endres neste år

– Vi opplever det samme. Som Hansa Bork -sjef Lars Gill sier, vokser alle våre innspillsfaktorer veldig aggressivt.

Ifølge drikkeren er dette en sjelden.

Lars Gill, administrerende direktør i Hansa Bork

Hansa Bork

– Det er sjelden at alle innsatsfaktorer øker på ett år, vanligvis går noen opp, noen går ned, men nå nyter vi det veldig. Det har vært en veldig betydelig økning historisk, sier Gill.

Neste år kan derfor ølprisene stige.

– Per nå vil 2022 føre til en prisøkning.

Ifølge Hansa -produsenten har malt som må gå med ølet et dårlig utbytte Tørke i USA, Menn Flom i Sentral -Europa Deler av avlingene der var under vann.

– Det neste vinduet for prisstigninger er først på nyåret, og ting kan sees, men jeg har sjelden opplevd så klare store økninger.

Dette vil også bety lavere inntekter for vinmonopol.

– Vi bekymrer oss alltid for komprimerte skjørt. Gill sier øl og brus er veldig dyre, og det er stor konkurranse fra store internasjonale aktører.

Prisen på strøm går også til vinmonopol

– Vi tar godt vare på det på bekostning av energi, sier Christian Ass i Ass Bar.

Christian Ass på Ass Brewery

Ass Brewery

Prisen på strøm sommeren i år var fjorten ganger høyere i år enn i fjor. Det betyr at i tillegg til stigende råvarepriser, forringes konkurranseevnen til norske bryggerier.

– Etter hvert som vareprisen øker, øker de likt for alle spillere. Den største endringen er at energiprisene nå er på europeisk nivå. Dette er en av de største fordelene med produksjon i Norge, som er veldig energisk. Nå med lave energipriser har vi ikke trekkhjelp, sier Ass.

Baren i Drumman sier at de nå kanskje må legge planer for iskrem til det roer seg.

– Vi venter med litt investering på grunn av dagens priser. Vi kan ikke kjøpe den, vi venter på at den skal stabiliseres, sier Ass, som ikke vil diskutere på forhånd om de økte råvareprisene vil føre til en økning i ølprisene deres i fremtiden.

Les på E24 +

Dette mener eksperter om flytting av boligpriser

READ  Alexandra Burke: - - Fortalt å bleke huden
Written By
More from Jakob Leif

Langrenn for kvinner i Iran – Johak vekker oppmerksomhet i Iran

– Åh! Er det slik? Therese Johak roper da Docladet informerer ham...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *