Regjeringen strammer inn – dette er nye tiltak – VG

Regjeringen innfører nye, landsdekkende tiltak for å øke epidemien i landet. De varer til desember.

– Nå øker smitten blant de eldgamle. Hva dette betyr er at vi ser flere og flere mennesker havne på sykehuset og blir alvorlig syke. Som Erna Solberg sa under dagens pressekonferanse, frykter vi at vi vil se flere dødsfall.

For å forhindre at julefeiringen eskalerer, innfører regjeringen nå nye tiltak.

Disse tiltakene trer i kraft ved midnatt natten før onsdag 28. oktober:

  • I private hjem skal det ikke være mer enn 5 gjester i tillegg til husstandens medlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme hus, kan det være mange flere. Dette betyr at to familier kan møtes selv om de har mange barn.
  • Alle skal være sammen med mindre enn en person i løpet av en uke.
  • 200 til 50 på private arrangementer utenfor hjemmet.
  • Dagens tilgang til utendørsarrangementer for 600 personer er begrenset til arrangementer der alle tilskuerne sitter i faste seter.

Disse tiltakene prøver å målrette stedene der vi nå vet at infeksjon oppstår. De varer til begynnelsen av desember.

– På den tiden håper jeg infeksjonen vil avta, så vi vanligvis kan feire jul, sier statsministeren.

Begrensningen for at en person ikke skal være mer enn fem gjester gjelder ikke barnehager eller barneskolefolk. Barn og unge som er i samme gruppe i barnehagen eller barneskolen er unntatt fra avstandskravet i tilfelle.

Det er et unntak fra menigheten der maksimalt fem gjester kan delta hvis alle gjester er fra samme husstand.

For eksempel kan det hende du har en familie på seks, med to voksne og fire barn, som kan besøke hvis de alle bor sammen.

Kirker vil ikke tillate deg å besøke fem forskjellige hus hvis du følger dem.

– I stedet for å tenke på hvordan man kommer rundt reglene, er det bedre å tenke på formålet. Helse- og omsorgstjenesteminister Bent Hai (H) VG sa at det var lett å komme på hvis du holder deg til formålet.

Regjeringen skjerper også isolasjonsreglene:

  • Utenlandske arbeidere, som EU kaller de røde statene, vil ikke lenger være unntatt fra segregering. Dermed vil de ikke kunne jobbe før slutten av den 10 dagers isolasjonsperioden.

Andre ansatte kan være ytterligere isolert. Men her skjerpes også reglene:

  • Fritidsisolerte ansatte bør inspiseres en gang hver tredje dag og oppbevares i private rom de første ti dagene i landet. Det er også avklart at arbeidsgiveren må ta avstand fra andre mens man er i fritidsisolasjon. Endringen trer i kraft ved midnatt onsdag 28. oktober. Endringene hadde ikke en regressiv effekt.

EU definerer røde land som mer enn 150 000 av 100 000 smittede på 14 dager.

Reglene for utenlandske arbeidstakere gjelder fra natt til lørdag.

– Måleren blir for smal

Regjeringen har ingen planer om spesielle kompensasjonsordninger for selskaper knyttet til isolerte endringer.

– Statsministeren sier at nye tiltak som skal testes av en person i tre dager og fullstendig isolasjon av de som tilhører de røde landene, betyr at bedrifter må se om de kan endre syklusen slik at de kan bli lenger i Norge og bli hjemme lenger.

Les mer

Oslo ber innbyggerne om å begrense sosial kontakt: opptil ti kontakter per uke

– Jo lavere meter, jo høyere klemme, jo nærmere er du. Vi strammer inn nok til å forhindre smitte for de som trenger å raskt overvåke nærkontakt. Dette er seriøst arbeid, og mange er slitne, sier Solberg.

– Er ikke alle disse tipsene og handlingene vanskelige for folk?

– Det kan være litt komplisert i noen situasjoner, men samtidig synes jeg det ikke er så vanskelig. Husk bare fem nye hver dag.

READ  Amerikanske tjenestemenn saksøker Facebook

Bekreftet: Erna Solberg og regjeringen kommer nå med nye tiltak for å dempe den økende koronaepidemien. Foto: Derje Pentixby, NDP

I likhet med store deler av Europa øker epidemien i Norge. Infeksjonsraten har mer enn doblet seg på en uke. Per mandag var det rapportert 202 nye infeksjoner i landet, og epidemien økte i 32 kommuner.

Les mer

Han ble innlagt på sykehuset mer enn i mai

Eksplosjoner vil vises over hele landet

– Beboere i områder med mindre infeksjoner kan synes dette er for strengt. Jeg vil fortelle deg at flere og flere infeksjoner i samfunnet øker epidemien over hele landet. Statsministeren sier at vi har eksplosjoner over hele landet.

– Er det litt overdrevet å si at kommuner uten korona ikke får møte?

– Det jeg prøvde å understreke er at vi om høsten hadde 150 forskjellige lokale utbrudd som kunne komme hvor som helst i kommunen din. Det vi prøver å beskytte nå er at når det gjelder infeksjon, er det tre og 25 infeksjoner. Du bør ha det som en nasjonal guide der færre mennesker møter hverandre, sier Solberg.

Økningen i koronainfeksjon er spesielt utbredt blant unge mennesker. Utdanningsminister Guri Melby sier at de bør følge de samme reglene som voksne for hvor mange mennesker de kan være sammen med.

– Vi vet at det er mange unge mennesker som møter mange mennesker på en dag, og hvis du blir syk, har du stor risiko for å smitte mange mennesker. Så det er viktig at de følger de generelle infeksjonsreglene.

Barn kan samarbeide med en partner

Denne uken er Halloween, et populært barnearrangement som regjeringen vil legge til rette for:

– Barn som går på barneskole eller barnehage, de kan allerede ha bursdags- eller halloweenfest med mange venner, sier utdannings- og koordineringsminister Guri Melby.

READ  Donald Trump tilgir Michael Flynn

Han understreket imidlertid at foreldre burde sjekke lokale infeksjonsregler før de inviterte barn til fest.

Ingen unntak ble gjort for videregående studenter eller ungdomsskoleelever.

– Det er veldig viktig for unge å følge grunnleggende smittevernregler, sier Melby, og målet er å kunne lette tiltakene til jul.

– Kunnskapsministeren sa at vi håper at alle barn vil kunne klemme besteforeldre til jul.

Oslo kommune eksisterer allerede Introduserte flere alvorlige smitteverntiltak I et forsøk på å forhindre spredning av smitte i hovedstaden.

Blant annet er det pålegg om å bruke hjemmemasker på offentlige steder som butikker og restauranter og å slutte å bli med på nattklubber etter klokka 22.00.

– Nå er det bedre å holde maksimalt fem gjester alene, det er pakker mange steder i Oslo, alle sier bruk hodet ditt. Er det for vanskelig for folk?

– Jeg forstår at det for mange er komplisert med nasjonale og lokale fora, men de er godt integrert, sa helseminister Bent Hai VG.

I Oslo er det nå strenge regler for bruk av bandasjer:

  • Masker er obligatorisk innendørs på offentlige steder (butikker, kjøpesentre) der du ikke kan holde en avstand på minst 1 meter.
  • I alle situasjoner hvor du ikke sitter ved et bord, er det obligatorisk å pakke innendørs på restauranter for ansatte og gjester.

– Hva ville du gjort hvis du så noen som ikke hadde på seg en maske, men som var nærmere enn en meter?

– Det er bedre å si at folk skal bruke maske hvis du er nærmere enn en meter. Bruk et smil og si det på en hyggelig måte, sier helseministeren.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Written By
More from Jakob Leif

Kim Kardashian og Kanye West:

Nylig har det vært mye spekulasjoner i om ekteskapet mellom Kim Kardashian...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *