Rolls-Royce stanser salget av bergensmotorer til det russiske selskapet E24

Det britiske selskapet suspenderer for øyeblikket salget etter en offentlig kunngjøring tirsdag morgen om at de vil undersøke handelen nærmere.

Bjørn Erik Larsen
Publisert:

Korrigering: NDP kunngjorde først at de hadde sluttet å selge bergensmotorer. Dette er ikke riktig. Bergen bekrefter at salget av motorer og Rolls-Royce E24 ikke er stoppet, men er satt på vent, med regjeringsetterforskning på vent. Dette ble løst klokka 18.14.

Regjeringen kunngjorde tirsdag morgen at National Security Commission (NSM) vurderer å stoppe salget.

NTB kunngjorde tirsdag ettermiddag at de ville slutte å handle, men snart vil Rolls-Royce- og Bergen-motorer nekte dette overfor E24.

I følge Mereth Feltstadt, kommunikasjonssjef i Bergen Engines, har det skjedd en misforståelse.

– Rolls-Royce Bergen har ikke sluttet å selge motorer til DMH, men de har stoppet transaksjonen mens myndighetene gjennomfører sine undersøkelser, sier han til PD / E24.

Dette ble bekreftet av Rolls-Royce-talsmann Richard Vare. Selskapet sa hele dagen at det etterkom en forespørsel fra norske myndigheter om å stanse salget.

Isabel Turanzo, talskvinne for DMH International, sier at hun ikke er klar over at PT / E24 blir avviklet.

Les mer

Norske tjenestemenn vurderer å stoppe russiske anskaffelser av bergensmotorer

Kontroversielt salg

4. februar i år ble det avslørt at Rolls-Royce, eieren av Bergen Engines Engine Factory, hadde inngått en avtale om å selge fabrikken til DMH International.

To av TMHs største eiere er russiske oligarker Iskander Makhmudov og Andrei Bokarev.

Dette salget har blitt reagert av flere og flere mennesker. Ifølge generalsekretær Khair Hanneland i den norske Helsingfors-komiteen, er det mye som tyder på at kjøpere har tette bånd til det russiske regimet.

BST advarer på offentlig basis om at tjenestemenn i udemokratiske land kan ha stor innflytelse på hva kommersielle aktører gjør.

Motorer fra fabrikken brukes på norske kystskip, det norske etterretningsskipet Marjata, og mange allierte, inkludert USA.
Forsvaret vurderer nå at salget kan påvirke eksisterende kontrakter og fremtidige leveranser.

Sikkerhetssjefen truer med å trekke seg fra samarbeidet

United Shipbuilding Corporation, Russlands største krigsskipprodusent, ønsker å samarbeide med kjøper av bergensmotorer DMH om et nytt dieselmotorprosjekt. Dieselmotorer er en spesiell del av bergensmotorer.

I Sortering svarte opposisjonen. SP kaller salget for en fullstendig svindel, Christian Typing-Gazette (Frp) og Bjørnar Moxnes i rødt Truer håpløs bevegelse.

En av de største kundene til bergensmotorer er den norske marinen. De åpner seg for å lete etter nye leverandører.

– Hvis et selskap som forsørger Forsvaret selges til en soldat som kanskje ikke har et sikkerhetssamarbeid, bør vi se etter nye leverandører. Det er så enkelt. “Da kan vi ikke fortsette å samarbeide,” sa forsvarssjef Eric Christopherson TV2 Tidligere tirsdag.

Publisert:

READ  Ellie Golding: - Avslører graviditetsnyheter:
Written By
More from Jakob Leif

Leicester – CL satte fyr på kampen i Newcastle med seier over VG

(Leicester-Newcastle 2-4) Chasing Leicester ristet Champions League i Newcastle. Nå øker risikoen,...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *