Skatt, skatteinntekter | Eksperter: Så skatteuttak er dårlige nyheter

Er du en av de menneskene som gleder seg over å ta ut penger fra skatt? Det er absolutt ingen grunn til det.

I perioden 16. mars til 7. april sender skattemyndighetene selvangivelsen, Du vil vite om du får tilbakebetaling av skatten, eller om du må betale med den gjenværende skatten.

Rundt 80 prosent av skattebetalerne, 2,7 millioner, betalte mer i skatt, og det er vanlig at de har skattepenger. Men det er ikke en god investering, og de kan ha brukt pengene på noe veldig lønnsomt.

– Teria Insidersen, forbrukerøkonom i Nordia, sier til Netavicen Sconomy at du kanskje betaler høyere skatt gjennom hele året og blir plassert i andre typer sparing.

Les også: Skattekortfelleeksperter: Endre dette nå

Mer enn 10.000 kroner

Vanligvis henter nordmenn 11.000-12.000 kroner fra skatten. I stedet for å betale høyere skatt, kan du si at du har satt av 1000 kroner i måneden i en sparekontrakt i et indeksfond de neste ti årene. Aksjemarkedet gir svært høye forventninger over tid.

Forventet årlig avkastning 7 prosent På slutten av perioden, før skatt, vil du sitte igjen med 170 000 kroner. Gjør du dette i 20 år, øker besparelsen til nesten 500.000 kroner.

– Det presenterer at du er disiplinert og klar over hva du setter av, sier Insidersen.

– Mange synes det er bra å få skatterefusjon, men den eneste fordelen er at det er penger du ikke kan bruke før de kommer. Dette er en fordel for de som ikke er så gode på sine personlige midler, fortsetter han.

Ingen rente

Ved registrerte lave renter vil du motta 0 – null – renteinntekt på pengene du har på kreditten din. Trøsten for de som får den gjenværende skatten er at du ikke betaler renter hvis du gir frist.

READ  Må være på et isolert hotell etter WC - VG

– Nei, du blir ikke rammet av renten. Men mange skattebetalere ser på dette som gratis penger, men det er langt fra. Disse pengene er veldig enkle å bruke når som helst, og det kan være lurt å betale litt lavere skatt gjennom hele året, sier Nordias forbrukerøkonom.

I likhet med finansekspert Halkir Quadsheim Insertion, mener han det ikke er vits i å ta ut penger fra skatt rentesynspunkt.

– Nei det er ikke. Men mange foretrekker å overtranere og betale ekstra hele året. De ser på det som en velformet besparelse, sannsynligvis fra mange år siden. På den tiden tilbød skattemyndighetene gode renter for ekstra betaling, og renteinntektene var skattefrie.

– Ingen renter nå, så ingen skatt uansett. Men med litt filler merker jeg at mange er redde for å få resten av skatten, sier Quadsheim.

Les også: Gjeld dreper solid myte: – Dette er bare tull

Rettferdig

Men for noen kan det være lurt å ikke skylde kjøpmann. Noen skattebetalere og husholdninger har ikke midler til å takle uventede utgifter.

– Så folk velger å male ekstra. Det kan være fornuftig hvis du kjenner deg selv her, men de fleste av oss får pengene tilbake fra skatt.

– Er det for mye frykt for restanser?

– Igjen kommer det an på om du har fått en god rente fra ekspeditøren tidligere. Dette er ikke bare fordi renten var høy, men også fordi rentetillegget ble beregnet annerledes. Mange brukte kjemikeren som en sparebank, svarte Quadsheim.

Les også: Beskatning: 4 av 10 personer kjenner ikke alle fritakene de får

READ  Frockner siktet - VG

Glem det

Han råder alle til å gå gjennom beskatningen som sendes i disse dager. Eksperten påpeker at de fleste av de gjenværende skattemottakerne er forsiktige med å sende.

– De som har penger å spare på skatt, glemmer ofte å sjekke, det er synd. Det kan være en tilfeldighet fra ett år til et annet hvis du tar ut pengene dine eller må betale ekstra. Du bør alltid sjekke selvangivelser, promoterer Quadsheim.

Dette gjelder spesielt for Corona år 2020. Mange måtte ha hjemmekontor det meste av fjoråret, så reisevirksomheten var minimal. Men det gjelder langt fra alle. Reisekostnader over 23 100 kroner blir refundert opp til 1,56 kroner per kilometer opp til 50 000 kilometer innen 2020.


Ignorert

– I 2020 vil reisetrekk unngås i selvangivelse, vanligvis sies dette unntaket å være automatisk. Tross alt, mange som ikke har hjemmekontor, er sykepleiere og jobber i byggebransjen. Fra og med i fjor har ansatte her med lengre turer krav på mer enn normalt reisekutt.

– Det er mange sykepleiere som må jobbe i dobbeltvakter, og de bør ha flere unntak. Så har vi passasjerfritak for ukentlige reisende, for eksempel til Nord-Norge eller utenlands. Disse kan inneholde titusenvis av kroner, som Quadsheim sier kan brukes.

Han sier han får mange spørsmål om utgifter til hjemmekontor blir trukket. Som hovedregel er svaret “nei”. Mange ansatte drar for eksempel fordel av kantinen til daglige subsidierte priser. Men du smører deg hjemme nå, du må betale i sin helhet.

Cryptogevinster

I løpet av det siste året har markedet for Bitcoin-ledede kryptovaluta gått helt tilbake, og flere og flere har nytte av kryptovalutaoppfatningen.

READ  Skrekkscenen skaper frykt

Selv om det er overføringer mellom forskjellige kryptovalutaer, bør disse gevinstene registreres og beskattes med 22 prosent av ordinær kapitalskatt.

– Hvis du bytter fra en kryptovaluta til en annen, er det en misforståelse at du ikke trenger å føre dette opp i beskatningen.

– Du har ikke følelsen av å være rik, men disse overføringene er skattepliktige. De som blir fanget med bukser blir utsatt for den strengeste straffen, advarer Quadsheim.

Les også: Verdien på rentefradraget har gått ned

Renten øker

Norges Bank har kunngjort at de vil øke renten i fremtiden, noe som vil påvirke skatten. Du blir trukket fra 2200 kroner per 10 000 kroner du har i årlige renteutgifter. For et lån på 2 millioner kroner vil renten stige fra 1,75 prosent til 3 prosent, mens rentekostnadene vil stige til 25 000 kroner.

Men det var før linjen. Regjeringen inkluderte 5 500 kroner i økte renteutgifter.

– Dette er en av tingene du må være klar over fordi det er historisk lave renter, sier Insidersen.

Høflighet

Det er også annen informasjon som ikke er inkludert i skatten, for eksempel kortsiktig leie av huset eller bilen.

– Leieinntekter fra korttidsleie opp til 10 000 kroner er fradragsberettiget til du leier innen 30 dager, ellers vil det være skattepliktig.

– Generelt sett bør du sjekke alle skattefordelene som gratis bil. Der det var permitteringer og midlertidige ordninger, er det absolutt mulig at arbeidsgiveren er forvirret, sier Insertson.

Written By
More from Jakob Leif

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *