Skoler er stengt, nettsteder forsvinner og servere brenner. Nå har det blitt usynlig for Taliban.

Dokumenter fra American University i Kabul gikk fra å være en billett til seier, til en mulig dødsdom. Nå prøver skolen å forsvinne. Samtidig blir vestlige verdier ødelagt på gatene i den afghanske hovedstaden.

En mann ser på porten til American University i Kabul i 2016. Bildet ble tatt dagen etter terrorangrepet på skolen.

Universitetets nettsted og Facebook -konto forsvant over natt. Navnet på det amerikanske universitetet ble en byrde da Taliban tok makten i Kabul søndag.

– Alt er over. Taliban flyttet oss for 20 år siden. En av skolens elever besøkte mandag Insight Higher Ed.

American University ble grunnlagt i 2006 og sies å ha mottatt mer enn 100 millioner dollar i amerikansk støtte. De hadde problemer med Taliban. I 2016 ble 15 mennesker drept og mange flere skadet i et terrorangrep på skolen. To lærere ble bortført av Taliban og løslatt tre år senere.

I 2016 ble et amerikansk universitet angrepet av terrorister. Dette bildet ble tatt mens de var under kontroll av de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Lærere og studenter forventes å bli utvist fra Afghanistan, men det er vanskelig å forstyrre den USA-kontrollerte flyplassen i Kabul. Dette er den eneste veien ut av landet da Taliban kontrollerer grensepasseringer.

Reaksjonen fra skoleadministrasjonen indikerer at befolkningen i landet har liten tro på løftene fra Taliban om at de ikke har noe å frykte.

“Vi brente universitetets servere, og vi brente alle dokumentene, for eksempel lister over lærere og studenter, før vi dro,” rapporterte Victoria Fontaine France. Han er skolens visepresident for utdanningsspørsmål og var i en privat sikkerhetsleir i Kabul da han ble intervjuet tidligere denne uken. Universitetet er nå plyndret, Hun forteller informasjon til Frankrike.

READ  Medaljehåpet er snudd

De siste årene har kvinner i Kabul hatt langt mer frihet enn de gjorde under Taliban -styre. Noen har drevet skjønnhetssalonger og tatoveringssalonger, og kan gå ut uten å bruke klær i full lengde. Nå viser bilder på gatene i Kabul hvordan bilder av kvinner er malt på butikkfronten.

En Taliban -soldat går gjennom en skjønnhetssalong i Kabul, hvor det males bilder av kvinner.

Taliban kan allerede sitte under et hvilket som helst navn

Mange selskaper i Afghanistan har mottatt støtte fra utlandet. Mange av dem prøver nå å rydde sporene.

– Det er mange som føler virkningen. Det er vanskelig å si hvor sårbare de egentlig er, sier Derje Waterdall i Afghanistan -komiteen, en norsk hjelpeorganisasjon.

– Vi føler ikke at mennesker blir påvirket av å jobbe i Afghanistan -komiteen.

Å brenne arkivene gir ikke god mening fordi afghanske myndigheter har kopier av alle arbeidstillatelser og skattedokumenter vedlagt alle afghanske ansatte. Disse dokumentene er nå kontrollert av Taliban.

Taliban patruljerer nå gatene i Kabul.

– Hvis Taliban vil rive alt vi har og komme på døra og gjøre en inspeksjon, hvis vi sier at vi ikke har personalarkiver, ser det ut til at vi har noe å skjule, mener Waterlt.

Watertall mener at de mest sårbare nå, de som var politisk aktive, var de som kvalt og kritiserte Taliban på sosiale medier.

Han siterer LGBTQI + -aktivister, kvinnelige aktivister, aktivister for et mer sekulært samfunn og mennesker som har opptrådt som ateister eller agnostikere.

Dette gjelder også journalister som har jobbet i medier som har vært spesielt kritiske til Taliban.

READ  Warhome vinner Benjamin - forbereder seg til OL -finalen - NRK Games - Sportsnyheter, resultater og kringkastingsplan

Taliban ransaket hjemmene til journalister

Sikkerhetskomiteen for Pressrådet (CPJ) har kunngjort at Taliban allerede har søkt i hjemmene til flere journalister. Nå må Taliban oppfylle sine løfter om å tillate gratis medier. CPJ skriver på nettstedet sitt.

En taliban -talsmann sa tidligere denne uken at det ville tillate gratis og uavhengige medier. Men han la til at mediene ikke burde “arbeide for nasjonale verdier” bortsett fra å fokusere på islam.

Taliban -talsmann Jabihullah Mujahid hilste på en journalist etter en pressekonferanse tirsdag.

Hundrevis av afghanske journalister har sluttet seg til CPJ de siste dagene, ifølge Asia -koordinator Steven Butler. Organisasjonens egne nettsteder. Mange fryktet for livet og ba om å bli utvist av amerikanerne. De kan ta tid å svare.

– Da sier en ikke navngitt afghansk journalist som mottok spesifikke trusler fra Taliban at jeg ikke er i live.

Written By
More from Jakob Leif

Finland Frankrike hodebunn etter tidligere Troms-spiller VGs drømmescore

(Frankrike – Finland 0-2) En perlescore signert Onni Valakari (21) bidro til...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *