Slik åpner Norge – E24

Erna Solberg åpner Norge i fire trinn, men har ikke satt en dato for at samfunnet skal åpne helt igjen.

Publisert:

Det er fire trinn for å gjenåpne et nytt prosjekt. Den første av disse er tilbake til normalitet før innføringen av drastiske nasjonale epidemikontrolltiltak i slutten av mars.

– Hensikten med gjenåpningsprogrammet er å skape forutsigbarhet. Men samtidig er det mange ting vi ikke vet, sier Erna Solberg, at både spredning av infeksjon, sykehusinnleggelse og vaksinasjoner må tas med i beregningen før gjenåpning.

Det er ingen spesifikke datoer for planen om når man skal flytte fra ett trinn til et annet. I stedet foreslås det å vurdere infeksjonsstatus og sykdomsbyrde, effekt og vaksinasjon i helsetjenesten.

– Når antallet ofre og syke øker, må vi vente eller stramme inn igjen. Dette er med andre ord ikke data og administrasjonsdatoer, sier helse- og omsorgstjenesteminister Bent Hai.

Som før vil det hovedsakelig være barn og unge i trinn ett og to. Men flere åpninger kommer for voksne.

I faktaboksene nederst i saken finner du viktige punkter i alle fire trinn:

Les mer

Gjenåpningsplanen for Oslo kommer ikke umiddelbart

Åpner gradvis for å helle

Et av de mest omtalte tiltakene under krisen er det nasjonale alkoholforbudet. Når landet åpner igjen nå, vil restriksjoner på skjenketider gradvis bli avslappet i tråd med de fire trinnene.

Allerede på et tidspunkt vil den nasjonale bareparkeringen bli fjernet. Siden den gang har matserveringsområdene vært åpne frem til 22.00. Servicetiden blir deretter utvidet til 24 i andre fase, mens behovet for matservering vil bli eliminert.

I tredje fase vil skjenketidsbegrensningene bli fjernet, men frem til fjerde fase vil fortsatt kravene til smitteverntiltak for restauranter være på plass.

Hjemmekontor vil ikke ende i de tidlige stadiene av gjenåpning. Først i fjerde fase vil regjeringen åpne det “delvise” hjemmekontoret eller det som omtales som fleksibel arbeidstid for de med muligheter.

Solberg forklarer også at regjeringen vil vurdere nye råd til de som har blitt fullvaksinert, noe som kan påvirke behovet for et hjemmekontor.

READ  Avviser skriftstedet som PM - VG

– For eksempel kan det være hensiktsmessig å være unntatt fra hjemmekontoret, og et hjem kan besøkes av mange. Solberg sier vi også vil se på reglene for infeksjonsisolasjon, innreisningsisolasjon og ventende isolasjon for de som har blitt vaksinert.

Les mer

NHO: Gjenåpning betyr å få slutt på krisehjelpen

Hendelser: Vil bli vurdert på gjeldende basis

Kultur- og arrangementindustrien slet også under Corona-krisen fordi store deler av industrien har vært stengt i mer enn et år.

Det er ingen store lyspunkter for denne bransjen i gjenåpningsplanen. Fra den første fasen vil regjeringen åpne for opptil 100 personer for innendørsarrangementer. Utendørs kan arrangementer holdes for 200 personer, eller opptil 600 personer hvis disse er delt inn i tre partnere.

I den andre fasen fordobles antall deltakere i innendørsarrangementer, mens utenforstående regler opprettholdes.

På den annen side har regjeringen ennå ikke bestemt hva som skal skje i tredje og fjerde fase.

“Betraktes kontinuerlig”, er den eneste meldingen arrangørene vil motta på den nye åpningsplanen på disse trinnene. For tredje trinn understrekes det at det er bedre å ordne innendørs og utendørs.

Les mer

Boris Johnson åpner mange deler av landet: – Jeg drar på puben

Vurder Corona-sertifisering lokalt

– Basert på ny kunnskap om hvordan infeksjonen oppstår og erfaringene fra gjenåpning, kan innholdet i trinnene endres. Så Solberg sier at regjeringen vil gjøre en ny vurdering av prosjektet før sommeren.

Regjeringen vil bruke massetesting som et verktøy for å få fortgang i operasjoner og åpne anbud. Dette vil skje i sårbare kommuner med berørte barn og unge.

Regjeringen presiserer også at den opererer på et koronasertifikat. Dette er i tråd med EUs planlagte Digital Green-sertifisering. Det er mulig å dokumentere vaksinasjon, testresultater eller naturlig immunitet etter plassering av Covit-19. Det vurderes også om den forenklede versjonen kan brukes til å åpne mer og mer lokalt.

– Vi må vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes bedre nasjonalt i forhold til gjenåpning. En koronasertifisering åpner for muligheter, men gir samtidig utfordringer og forlegenheter. Solberg sier regjeringens ambisjon er å få en løsning på en slik sertifisering innen rimelig tid.

READ  Hornland klar som brannassistent - VG

Her finner du en komplett oversikt over de fire trinnene i regjeringen:

READ  Fotball | Dommer Darren Tristale beklager:

Opprinnelig måtte regjeringen presentere prosjektet før påske, men på grunn av økte smittetall og drastiske tiltak ble prosjektet utsatt.

De drastiske nasjonale tiltakene som nå var på plass i Norge ble utvidet til to dager til på søndag. Dette betyr et nasjonalt brennevinforbud frem til 14. april. Se alle handlinger som gjelder Kommunen din fra VGs synspunkt.

Publisert:

Written By
More from Jakob Leif

Kraftig økning i antall pasienter med koronasykdom innlagt på sykehuset

En økning på 17 siden 2. juledag. Søndag ble 129 Covit-19 pasienter...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *