Søndag en ny frist for Brexit-samtaler – NRK Urix – Foreign News and Documentaries

Ursula van der Leyen, toppsjef for EU-kommisjonen, ønsket Storbritannias statsminister Boris Johnson velkommen til EUs hovedkvarter i Brussel onsdag kveld.

Etter et tre timers middagsmøte forlot Johnson parlamentsbygningen klokka 23.00.

– Vi hadde en spennende og interessant diskusjon om omstendighetene rundt de uløste sakene på listen. Vi hadde en klar ide om den andres tilstand. Avstanden er enda bedre, sa Van der Leyen i ei Skriftlig uttalelse Etter møtet.

Søndagsfrist

Etter møtet sendte Johnsons kontor ut en melding om at søndag var fristen for å finne ut om det var noen vilje til å forhandle.

– Statsministeren og Ursula van der Leyn ble enige om å fortsette samtaler mellom deres forhandlingskomiteer de neste dagene. Statsministeren vil ikke at noen vei til en avtale skal testes. En uttalelse fra Downing Street sa at statsministeren og Van der Lein var enige om at en endelig beslutning om fremtiden for samtalene skulle tas før søndag.

Van der Leyen påpekte også at helgen ville være en frist.

– Vi har avtalt at forhandlerne våre skal møtes igjen umiddelbart for å prøve å løse disse viktige spørsmålene. Han sa at målet er å komme til en konklusjon innen slutten av helgen.

Rapporten fra London, sendt til journalister bare minutter etter at Johnson forlot EUs hovedkvarter, sa at partene hadde en ærlig samtale, men det var betydelige hindringer i forhandlingene.

– Det er et enormt gap mellom partiene. Det er foreløpig ikke klart om de kommer i mål, sa kilden.

Boris Johnson og Ursula van der Leyen

Fotostatus; EU-kommisjonens presidenter Ursula van der Leyen og Boris Johnson tok av fotografenes lommetørkle før de gikk inn på middagsfesten onsdag.

Foto: Oliver Hoslet / AP / NTB

Del tre

Bare timer før han forlot London sa Johnson at det fortsatt var mulig å nå en god avtale med EU.

Ankommer Brussel stilte Johnson og Van der Leyn for fotografer i Perlamont-bygningen. Før de gikk inn for å spise og snakke, tok de av seg hanskene en stund.

Fra leverandørene har begge en liste over svært vanskelige spørsmål. Van der Leyne er planlagt å tale EU-ledere på et toppmøte torsdag.

Nyttår

Siden Storbritannia formelt trakk seg fra EU 31. januar i år, har de to partene forhandlet om en handelsavtale og et fremtidig forhold mellom dem. Målet er å få på plass en løsning før utgangen av året.

I forbindelse med uttaket ble det lagt til en endringsperiode. Frem til 31. desember i år må Storbritannia fortsette å være en del av de samme ordningene og avtalene som ble søkt om før Brexit. Dette inkluderer deltakelse i EUs indre marked og tollunion. Handelsavtaler med tredjeparter gjelder på ubestemt tid.

Fri bevegelse mellom land vil fortsette inntil videre. Men siden begynnelsen av året har Storbritannia måttet ta hensyn til de samme reglene som såkalte tredjeverdenreisende besøker EU. Dette gjelder også EU-borgere som reiser til Storbritannia.

Det harde punktet

Kontrakten, som ble kansellert i fjor vinter, kunne forlenge den korte overgangsperioden på 11 måneder til to år. Britene har gjentatte ganger sagt nei til det.

Grensen mellom britisk Nord-Irland og EU-medlem Irland var en av de vanskeligste sakene da devalueringsavtalen var i kraft, og det var andre spørsmål som dominerte de nye forhandlingene.

Siden forhandlingene startet i mars har konkurranseregler, fiske og mulig håndhevelse av kontrakter vært de viktigste punktene.

READ  Tommy Fredwang: - Avdekker forlovelse
Written By
More from Jakob Leif

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *