Taliban har erobret en annen provinshovedstad, Viji

Det hvite Taliban -flagget ble heist i hovedgaten i Kunduz søndag. Foto: AP / NTB

Taliban har tatt kontroll over Aybak, hovedstaden i Samangan -provinsen. Mange afghanske provinshovedstader har også blitt angrepet.

Publisert:

En taliban -talsmann sa at opprørere hadde kommet inn i Aybak mandag morgen, banket ned regjeringsstyrker der og beslaglagt 100 militære kjøretøyer.

Noen timer senere bekreftet den provinsielle nestlederen at Aybak var i Talibans hender.

– De har full kontroll, twitret Sephtullah Samangani.

I følge New York Times-journalist Fahim Abed Mange av lederne i provinsen ble evakuert fra byen med helikopter, mens andre tok tilflukt i fjellene rundt.

Asif Azimi, et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen i Afghanistan, skal ha overgitt seg og sluttet seg til Taliban. Det sies at hans 250 soldater har gjort det samme.

Masar-i-Sharif har blitt angrepet

Taliban har beslaglagt det meste av Afghanistan de siste månedene, og de siste dagene har opprørerne tatt kontroll over fem provinshovedstader, Saranj, Shebergan, Sar-e-Bull, Talokan og Kunduz. Ibak ble sjette.

Mandag brøt det også ut harde kamper i Majer-e-Sharif i provinsen Balk, der norske styrker hadde vært stasjonert i årevis.

Ifølge ubekreftede rapporter på sosiale medier ble en rekke regjeringssoldater drept og såret i angrep på det store Shaheen -anlegget, hovedkvarteret til afghanske regjeringsstyrker i byen.

Taliban -militante skal ha blitt oppdaget inne i byen der hundrevis av norske soldater bodde til 2014.

Taliban har tatt kontroll over fem provinshovedstader de siste dagene, inkludert Kunduz (bildet), og truet med å invadere ytterligere mandag. Foto: AP / NTB

Overgitt

I flere uker beleiret Taliban også Kandahar, Afghanistans nest største by.

Heftige kamper pågår også i Herat i vest og Lashkar-e-Kahn sør i Helmand, og de siste ukene har opprørerne tatt kontroll over grensene på tvers av alle Afghanistans naboer.

READ  - Spreng Kongressen og drep så mange som mulig

Prøver å dramatisere

Regjeringen i Kabul har prøvd sitt beste for å dramatisere Talibans fremgang og sa at den hadde drept nesten 600 opprørere mandag.

Regjeringsstyrker, støttet av amerikanske krigsfly, har utført angrep på påståtte Taliban -mål i flere provinshovedstader, og man frykter at mange sivile kan ha blitt drept i disse angrepene.

Uavhengige kilder sier at afghanske regjeringsstyrker har flyktet fra flere steder da Taliban -militanter nærmet seg eller overga seg og sluttet seg til opprørerne.

Mange flykter

FNs hjelpeorganisasjon (OCHA) sier Talibans fremskritt og luftangrep fra regjeringen har tvunget minst 244 000 afghanere til å flykte fra hjemmene sine siden mai.

De fleste har flyktet fra den nordøstlige og østlige delen av Afghanistan, og noen av de internt fordrevne i dag har tilstrekkelig tilgang til tak og mat og helsehjelp.

Da Taliban gikk videre til landsbygda, flyktet mange til provinshovedstader. Nå raser kriger mot byene, og titusener blir tvunget til å flykte igjen.

I en uttalelse lovet Taliban ikke å skremme innbyggerne, myndighetene og afghanske sikkerhetsstyrker. Imidlertid har det blitt rapportert om hevndrap og trusler mot kvinner i områder som nylig ble kontrollert av opprørerne.

Written By
More from Jakob Leif

Plymouth – Mange drept etter “intensiv skyteepisode” i Viji

Serie: Politiet beskriver hendelsen som “alvorlig”. Foto: James Dodgitis / SWNS /...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *