Tannlegen slår alarm: – Dette kan i verste fall få farlige konsekvenser

Den generelle anbefalingen er at folk går til tannlegen for regelmessige kontroller hvert år.

Under epidemier opplever tannleger imidlertid at flere utsetter eller avbryter denne timen.

Dette er en test som noen av oss møter. Samtidig understreker tannleger hvor viktig det er å bite tennene sammen og møte dem.

– Dette er utrolig viktig med en vanlig sjekk. De fleste tror at det å sjekke porene er en ting, men vi ser faktisk mer enn bare tenner, sier Charlie Anne Systad, en tannlege ved Smile Dental Center.

Alvorlige konsekvenser

Smile Donlegender sier det har vært en enorm økning i antall personer som har utsatt eller kansellert en vanlig sjekk siden mars.

– Dette er bekymringsfullt. Vi frykter at hvis kontrollen mislykkes, vil det føre til at færre individer får diagnosen munnkreft på et tidlig tidspunkt, sier Systad.

Oral kreft inkluderer kreft i tungen, lepper, kjeve og slimhinner i munnhulen. I følge Kreftregisteret får rundt 600 nordmenn kreft i munn og hals hvert år.

Pasienter som kommer inn for behandling i de tidlige stadiene har ofte bedre prognose. Tidlig påvisning av sykdommen er imidlertid veldig viktig hvis langvarig overlevelse ikke reduseres Association of Oral and Throat Cancer. Hvert år dør rundt 150 mennesker i Norge av sykdommen.

– Jeg behandler mennesker og synes kreft er relativt sjelden, men når det først skjer, kan det få farlige konsekvenser, store og dårlige, sier Systod.

Vanskelig å finne

Symptomer på kreft i munnhulen

Han sier det er vanskelig å oppdage celleforandringer i munnen.

– Endringer i munnhulen skjer veldig gradvis, slik at kroppen ikke merker det. Vi er opplært til å diagnostisere munnkreft og mange andre ting under rutinemessig screening, så det bør prioriteres høyt, sier han.

Symptomer inkluderer for eksempel en skade som ikke gro, en klump i munnen eller en feiljustering.

– Veldig bekymret

Morton Harry Rollstadt, generalsekretær i Dansk tannforening, bekrefter den samme trenden.

– I følge skjemaet i Folkets årlige sjekk. Det har vært en økning i antall timer utsatt eller kansellert, og det prioriteres kort varsel.

Han opplever at de fleste kanselleringer kommer som et resultat av at folk er litt uvel, så han velger å være hjemme i tråd med infeksjonskontroll. Han er bekymret for at det vil ta for lang tid for dem å bestille en ny klasse.

– Vi er veldig bekymret for at sjekken blir utsatt i lang tid. Noen kan vente et år eller to før de går til tannlegen, men det er en risiko for at det vil ta lengre tid å oppdage nye og potensielt alvorlige ting. Rollstad sier det er viktig for alle med spesielle helseproblemer å besøke tannlegen regelmessig.

Forsinkelse etter avslutning

Tannhelsetjenesten sitter også fast ettersom tjenestene er stengt i vår.

– Når man fikk lov til å åpne tjenesten, var det mye å fange tannleger. I tillegg tar alt lenger tid på grunn av infeksjonskontroll. Daglig færre kunder betyr lavere avkastning, sier han.

Offentlige tannlegekontorer som tar seg av barn, ungdom, sykehjemspasienter og narkomane, liker også tilbakekoblingen.

READ  Elin, 67, glemte at hun var hos legen

– For de som har lidd av tortur og overgrep, og for de som er alvorlig bekymret for tannbehandling, er det nå ekstra lange ventelister. Han sier uttaket er alvorlig og viktig.

Derfor understreker han viktigheten av å ha en andel i den offentlige tannhelsetjenesten slik at når midler tildeles distrikter, kan de jobbe for å redusere køene.

BEKYMRET: Generalsekretæren i Kreftforeningen Ingrid Stenstadwalt Rose er bekymret for at en tannkontroll ikke vil være tilgjengelig. Foto: Jorun Vale Nilsson

BEKYMRET: Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadwalt Rose er bekymret for at tannundersøkelse ikke vil være tilgjengelig. Foto: Jorun Vale Nilsson

Munnkreft øker

Kreftforeningen påpeker også at et besøk hos tannlegen er veldig viktig for å diagnostisere munnkreft.

– Det er ofte de som finner tegn på kreft i munnhulen under rutinemessig undersøkelse. Vi er bekymret for at færre nå går til tannlegen under koronainfeksjoner, sier generalsekretær Ingrid Stenstadwalt Rose.

Som andre kreftformer, sier han, øker antallet ofre hvert år.

– Det er dobbelt så mange menn som kvinner rammes, og vi ser en økning her, som ved andre kreftformer, sier han.

Prisen er høy

Årsaken til at regelmessige kontroller ikke skjer i mange tilfeller, kan være fordi folk er litt uvel og tannlegen mener at noen kan være bekymret for å bli syk.

– Er det trygt å oppsøke tannlege under korona?

– Ja. Systod sier at tannklinikken allerede har veldig strenge hygienepraksis, og vi har ytterligere styrket dette for å sikre et trygt miljø for deg som pasient og personale.

Han er også bekymret for at dårlig økonomi kan være en grunn til at folk ikke går til tannlegen.

– Mange har mistet jobben eller er permittert under Corona, så flere og flere opplever at økonomien ikke er nok. Det er utrolig trist at det må gå utover folks helse når det ikke er noen gode forslag, sier han.

Systod anser tannbehandling som unntatt basert på andre helsetjenester.

– Det kan være veldig vondt med tannpine, men det er også utrolig vanskelig for psykisk syke å råtne munnhulen. Jeg har snakket med mange mennesker som er veldig bekymret for dårlige tenner og de har sluttet å le, sier han.

Written By
More from Jakob Leif

Alle fiskebåter og hurtigbåter Sjøfartsdirektoratet – NRK

Sjøfartsdirektoratet har oppdaget alvorlige sikkerhetsbrudd hos rederiet Boreal og har trukket rederiets...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *