Terrorangrep på Kabul flyplass – mer enn 100 drept – Viji

Selvmordsbombere angrep en port og et hotell utenfor Hamid Karzai flyplass. Minst 90 afghanere og 13 amerikanske arbeidere er drept.

Publisert:

  • Det skjedde: To selvmordsbombere og en gjerningsmann angrep hovedinngangen til Kabul internasjonale lufthavn og et hotell i nærheten. Dette kom bare timer etter at vestlig etterretning advarte om en umiddelbar terrortrussel mot avgangsprosessen fra flyplassen. De drepte inkluderte barn.
  • Antall drepte: CNN rapporterer at mer enn 90 afghanere ble drept i angrepet. De siterer det de kaller “afghanske helsemyndigheter.” Amerikanske tjenestemenn bekrefter at 13 amerikanske ansatte ble drept og 15 ble såret. Dette betyr at totalt mer enn 100 mennesker ble drept i angrepet.
  • SkadeAfghanske helsemyndigheter sier at minst 150 mennesker er skadet.
  • Ingen norske ansatte: Alle nordmenn som parkerer på flyplassen i Kabul telles. “Vi har ingen kontroll over utenforstående,” sa oberstløytnant Iver Moyen til Viji torsdag i Forsvarets hovedkvarter (FOH).
  • Flere Taliban drepte: En taliban -talsmann fortalte Reuters at minst 28 Taliban -medlemmer var involvert i angrepet.
  • Er ansvarlig for: Den militante IS -gruppen påtok seg ansvaret for angrepet. En underkomité for IS, kjent som IS-K, utførte angrepet og hevdet at den var rettet mot det amerikanske militæret og deres afghanske allierte.
  • USA med et klart budskap: USAs president Joe Biden sier at de ikke vil slutte å skremme seg selv.
    Til deg og andre som ønsker å skade USA som utførte dette angrepet: Vi vil ikke tilgi, vi vil ikke glemme, vi vil finne deg og sørge for at du betaler“, Sier Biden.
  • Stabssjef i Det hvite hus Jen Sackie bekrefter at 31. august fortsatt er datoen amerikanerne vil forholde seg til. Presidenten tenkte aldri på å endre det. Han sier samarbeid med Taliban er nødvendig for å gjennomføre utkastelsen.

Det var her angrepene fant sted

Angrepet kom bare timer etter at folk ble advart om å holde seg borte fra flyplassen. På grunn av terrortrusselen.

READ  Sentralt bad fortjener bedre behandling enn dette

En selvmordsbomber rammet utenfor flyplassens klosterport, der store folkemengder samlet seg i håp om å forlate landet torsdag.

– Det var to selvmordsbombere som antas å være IS -militante, sa general Kenneth McKenzie fra den amerikanske føderale kommandoen på en pressekonferanse torsdag kveld.

Så ble det skuddveksling med flere soldater.

Den andre eksplosjonen skjedde utenfor Baron Hotel nær Abbey Gate:

– Forvent at angrepene vil fortsette

Da USAs president Joe Biden valgte å trekke seg fra USA 31. august, til tross for sterk motstand fra land som Tyskland, Spania og Norge, Han påpekte risikoen for at IS angriper flyplassen. Terrorgruppen påtok seg ansvaret for angrepet torsdag kveld.

General McKenzie fra den amerikanske sentralkommandoen påpeker ofte at flere angrep utføres på rad.

“Vi har andre aktive trusler, og det er veldig alvorlige trusler mot flyplassen,” sa general McKenzie.

Det går så langt som raketter avfyrt mot flyplassen, bilbomber og mange selvmordsbomber.

– Trusselen om IS er veldig reell, og de siste timene har vi sett den handle med ekte angrep. Vi tror det er deres intensjon å fortsette disse angrepene, og vi forventer at angrepene vil fortsette, sa general McKenzie.

Generalen innrømmer at de deler noe av denne informasjonen med Taliban.

– Så de kan søke oss. Noen angrep ble unngått av dem, påpekte McKenzie.

Han sprengte bomben før en sikkerhetskontroll

Selvmordsbomberen klarte ikke å komme til flyplassen, men generalens prinsipp er at selvmordsbomberen eksploderte da amerikansk personell ransaket angriperen.

READ  - Husk godt smil - VG

Dette er fordi selv om personalet og menneskene på flyplassen er beskyttet av høye vegger, må de sjekke folk ved inngangspunkter.

– Et angrep fant sted ved en port. Vi må sjekke folk ved en port før vi går inn på flyplassen. Vi må sørge for at de ikke har en bombe eller andre våpen som kan finne veien inn i flyet. Dette krever en fysisk undersøkelse. Du må være veldig nær med denne personen, sa McKenzie.

Han sier at det var flere mennesker utenfor Abe -høringen enn de ønsket torsdag.

“Folk ble testet før Taliban kom til stedet. Noen ganger var søket bra, andre ganger ikke,” sa den amerikanske generalen.

– Du vil ikke at noen skal sette en bombe på et fly fordi det kan forårsake enorme havari.

USA fortsetter å utvise

Norge har sluttet å forlate flyplassen Han sier at de ikke lenger kan hjelpe norske borgere:

USA sier at dette vil fortsette.

– Vi vil ikke la dem stoppe arbeidet vårt. USAs president Joe Biden sa torsdag kveld at vi vil fortsette utkastelsen.

Presidenten sier evakueringsoppdraget i Kabul er for risikabelt, og at dette er en av grunnene til at han forlater så raskt.

– Disse IS -terroristene vil ikke vinne. Vi vil redde amerikanerne der, utvise våre afghanske allierte, og vårt oppdrag vil fortsette. USA vil ikke la seg skremme, sa Biden i en uttalelse.

– Hva sier du til Afghanistan som hjalp de amerikanske styrkene, som ikke skulle komme ut før 31. august?

– Jeg sier vi skal prøve å få deg ut, det er noe, sier Biden.

READ  Earling Brad Holland - spansk avis: to milliarder

Pentagon anslår at det fortsatt er rundt 1000 amerikanske statsborgere i landet.

– Vi vil fortsette å koordinere, så det er trygt for amerikanske borgere å gå til flyplassen. Ellers vil vi be dem om å vente, sa McKenzie torsdag kveld.

Written By
More from Jakob Leif

Linnia Myhre og Emil Guild – VG

Kjendispar: Linnia Myhre og Emil Guild er kjærester. Foto: Line M ர்...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *