Torkelson er død for en – VG

Komiker og skribent Per Dorkelson døde her 68 år gammel. – Kollega og venn Rune Anderson sier Norge har mistet sin modige komiker.

Publisert:

På vegne av familien døde Per Ing Dorkelson i kveld, tirsdag 22. juni, på Gunnar Quasheim og Per A, Thorbjorson, NDP.

Dorkelson døde tirsdag på et radiumsykehus som følge av en serie alvorlige komplikasjoner etter en operasjon i høst, sier Stavanger Uptenplot.

Han døde med alle de kjære rundt seg. Han etterlates av en kone, fire barn, to barnebarn og en familie generelt.

Vellykket rollebesetning: An Ink Torkelson og Rune Anderson under Lucnaslejets første opptreden på Actors Dieter i ChristianSand i 2008. Foto: Nikolai Freebenson

Rooney Anderson var en nær venn av Torkelson og er tydelig markert når han snakker med VG. Begge var en del av en renessansegruppe kalt “Lucnaslajet” som hjalp Dorkelson til å starte på 80-tallet.

De to hadde vært i kontakt inntil nylig.

– Per Inj er en som ga meg en dårlig ting. Denne vinteren var en fantastisk kveld hjemme hos ham i Stavanger. Det var han som fanget meg for 26 år siden, og siden har vi spilt seks redigeringer sammen. Anderson sier at han var en veldig omsorgsfull og kjærlig kollega og venn.

– Norge mister sin modige komiker

Anderson beskriver vennen sin som en uredd, kontroversiell og fantastisk komiker. Han satte pris på vurderingene og likte kommentarer fra både humor og andre ting som kan gis i livet.

READ  Oljemygg mygget opp nesa etter analyse

– Norge mister sin modige komiker. Per er ingen i nærheten av her. Han brøt barrierer og uttalte seg mot både makt og sport og aldrende politikk. Han ble til og med angrepet med en paraply i gaten etter å ha skrevet “stor, stygg gammel bok”.

Men vennen sier at Dorkildson ikke skrev bøker eller laget skisser uten grunnleggende betydning. Hvis Per Ing vil gjøre noe, må den gjøre det på en måte som gir publikum og lesere en aha-opplevelse.

– Det er vanskelig å forstå at han er borte. Mine fantastiske tanker går tilbake til Anne-Mette og familie, avslutter Anderson.

Stor forpliktelse

EN Intervju med VG i 2019 Dorkelson og kona sa at de fremdeles er forelsket etter 39 års ekteskap.

Dorkelson ble opprinnelig utdannet lektor ved Teacher Training College i Stavanger, men hadde i mange henseender forskjellige stillinger for Venstre i Stavanger, som statsdebattant, foreleser, forfatter og byrådsmedlem.

Han har jobbet som postbud, skrapforhandler og magiker, og han har vært norgesmester i magi.

Imidlertid, mest populært, er han komiker og TV- og scenepersonlighet. På 80-tallet ble han kjent som et sentralt medlem av renessansegruppen Lucnaslagget.

Gruppen ble dannet som et resultat av studentanmeldelser ved Lærerutdanningen. Sammen med Steiner Lies, Doug Schreiner og J அ rn Asloxan ble han og Lucnaslajet veldig populære på 80-tallet. De har spilt oppdateringer i 40 år og er en av de beste hits fra Comedy-Norge.

I mange år har han vært involvert og inspirert med humoristiske rapporter og bøker om røyking, sport, pensjonister og kreft. Han har gitt ut mer enn 20 bøker, inkludert “The Big Ugly Sports Book”, som håner de negative sidene ved spillet.

READ  - Som en strandet hval - V.G.

Dorkelson var en av grunnleggerne av den beste norske komediefestivalen. Han grunnla også Norsk barnemuseum i 2001 som et resultat av sin lidenskap for samlinger, historie, kultur og lokalhistorie.

Ordfører om morgenen: Carrie Nesa Nordun (Ap) VG sa at Dorkelson hadde vært en viktig del av Stavangers identitet og at byrådet hadde mottatt med stor beklagelse nyheten om hans bortgang. Foto: Gabriel Ass Schlewick

Ordfører i Torkelson: – Det ytre ansiktet av Stavanger-dialekten

Stavangers ordfører Gary Nessa Nordun (Ap) sa til VG at det var “veldig trist” at de hadde mottatt nyheten om hans død i dag.

– Vi har mistet en klovn og en seriøs mann som var en viktig del av Stavangers identitet. For mange andre steder i landet sier Nordun at han også var ansiktet til stavangerdialekten på vegne av hele kommunestyret.

Han eksemplifiserer Dorkelsons mangeårige innsats for byen som komiker og sosial aktivist i politikken. Mellom 2007 og 2009 satt Dorkelson i byrådet i Stavanger.

– Jeg er heldig som fikk sitte på rådhuset med ham. Han var en person som ikke var redd for å heve stemmen og bruke humor. Som komiker, noen han aldri sparket, fortsetter Meyer.

– Våre tanker går nå til kona Anne Mette, barn og resten av familien.

Blant de som husket Torkelson var kulturminister Abid Raja (V).

– En så stor personlighetsperiode er et stort tap for Norge. Raja sier til NDP at mange av disse ikke er det.

– Jeg har møtt Per Ing ved mange anledninger, og han var for en kjærlig mann. Kjærlig, munter og frittalende ekte. Jeg tror vi alle har sett hans humoristiske, munter og entusiastiske side, men jeg har også sett hans veldig medfølende og nåværende side, som ser andre rundt seg, fortsetter kulturministeren.

READ  - Jeg vil gjerne finne 11.780 stemmer - VG

Raja sier at han kjenner Dorkelson som en samtalepartner, spesielt i Venstre.

– Da var det ikke tryllekunstneren, komikeren eller fargeflekken, men den samfunnskritiske, sympatiske personen som var der med sin visdom.

Written By
More from Jakob Leif

Gjennomgang av FHI-rangeringer

Khair Bukolm, direktør for infeksjonskontroll ved National Institutes of Health, presenterte nylig...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *