Trygt i henhold til gjeldende krav – VG

Norsk geoteknisk institutt (NGI) sier at det etter en undersøkelse er tatt sikkerhetstiltak for å oppfylle gjeldende krav til de ser skredområdet i Nistulia.

Publisert:

Én person er drept og ni andre er savnet etter et massivt ras i Askil i Gazetteer kommune onsdag morgen.

Siden nyttårsaften torsdag har Norsk geoteknisk institutt (NGI) gjennomført tidligere geologiske undersøkelser i regionen.

Alt i alt ble den laget 11 Rapporter og tekniske merknader Dette inkluderer planlegging og anleggsarbeid for skredpåvirkede Nistulia fra 2003 til 2007.

Det siste tekniske notatet som ble produsert i denne perioden kom i august 2007. Her skriver NGI at planleggingsarbeidet for Nistulia har gjort en generell forbedring av stabiliteten i regionen, og NGI konkluderer med at området har tilfredsstillende sikkerhet.

– NGI gir råd, men vi er ikke ansvarlige for å ta sikkerhetstiltak. Etter det vi kan se av gjennomgangen, er dette arbeidet gjort i samsvar med gjeldende krav i plan- og bygningslov og andre retningslinjer. Lars Anderson, NGIs administrerende direktør, sier saken vil bli undersøkt nærmere.

Søk: Ni personer ble savnet fredag ​​kveld, og en omkom i raset. Foto: Khair Lean

– Ikke uvanlig

Markedsdirektør i NGI Gro Kruneng sier VG ikke har gjort noen vurdering av hva som forårsaket raset.

Han sier de vil bidra så mye de kan til politietterforskningen.

– Området har kvikkleire. Greneng VG sa at det var en sak kjent for alle involverte i byggesaken.

– Er det trygt å bygge hus her?

– I Norge er det ikke vanlig å bygge kvikkleire. Men du har spesielle krav, lover og forskrifter som beskriver hva du trenger å ta hensyn til og hvilke skritt du må ta for å få tilfredsstillende beskyttelse.

READ  USAs president Donald Trump sprer den "syke" Obama-ideologien

Lysbilde: Skredfargede hus har forsvunnet. Hus i gråtoner står fremdeles. Det gule feltet viser hvor raset gikk. Grafikk: Kenneth Laveng

Utvikler: Review Case

Boligområdet i Nistulia ble utvidet i 2008 og ble fulgt av lokal utvikler Od Sadar.

– Jeg ble ikke fortalt noe annet, men Sadar VG sa at vi hadde handlet i henhold til retningslinjene de hadde gitt oss.

– Hvis du følger alle kravene og retningslinjene, hvordan kan skred fremdeles forekomme?

– NGI må svare på alt relatert til geoteknologi. Jeg kan ikke si det nå. Jeg forventer at etterforskningen blir satt opp. Så vil jeg stå i kø og svare på hva som kan være. Jeg oppdager at en person er bekreftet død. Nå tror jeg han fortsatt lever, sier han.

Utvikler: Od Sadar (67) sto bak utviklingen av Nistulia. Foto: Privat

Sone med høy risiko

I følge Uptonboston Etter planen skulle Direktoratet for vannressurser og energi (NVE) inspisere 37 raske leiresoner i Norge på nyåret. Det berørte området Askil ras er en av dem.

NVE anslår at det er registrert et ஆப middels risiko jordskred i området ved siden av raset i Kejriwal, mens en rapport fra 2005 beskriver det samme området som et høyrisikoområde.

Les mer

Advarslet kommunen i 2008 – mener planene ikke ble fulgt

Den femten år gamle rapporten, utarbeidet av NGI, beskriver to soner nær raset som høy risiko.

En av disse sonene er Hansisletta, der flere hus kollapset onsdag. Risiko vurderes ut fra sannsynligheten for et skred og hvor alvorlig innvirkning et skred vil ha på en gitt region.

Høy risiko: Hansisletta-sonen har blitt utpekt som 470 i dette perspektivet siden 2005, og den har status som høyrisikosone. Dette er sonen der skredpåvirket boligområde ligger. Foto: Skjermbilde / NGI

Kom med innvendinger

Da sykehjemmet ble utvidet i Nistulia-skredområdet i 2016, fremmet NVE en innsigelse fordi reguleringsplanen ikke dokumenterte stabiliteten i faresonen for hurtigleire. Distriktsguvernøren motsatte seg også planene.

Geertium Life and Treatment Center ble ferdigstilt for fire år siden og ligger nær skredstedet.

Både NVE og fylkesmannen trakk sine innvendinger tilbake etter at kommunen og et konsulentselskap, Reynoldson AS, “avgjort” innsigelsen til reguleringsplanen.

Lysbilde: Et større skred skjedde i Askil kommune onsdag morgen. Foto: Einar Otto Stangwick / VG

Written By
More from Jakob Leif

Trykkprøveevne i Bergen – Drypptest for isolasjon – Viji

Svært smittsom: Med 117 infeksjoner fra den forrige smitterapporten, har Bergen satt...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *