Udaya – De overlevende har fortsatt problemer

Ti år etter terrorangrepet på Udaya 22. juli har de aller fleste overlevende fortsatt omfattende helseproblemer som et resultat av opplevelsen.

I 2011 fikk Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVDS) i oppdrag fra Helsedirektoratet å utarbeide et forskningsprosjekt om terrorangrep.

Et forskerteam ved NKVDS intervjuet deretter Utiya-overlevende og pårørende i fire runder. Fjerde runde intervjuer Implementert i 2019 og 2020.

Den viser blant annet at den tredje rapporteringssymptomene er lik eller på randen av posttraumatisk stresslidelse. En av fem foreldre rapporterer om lignende symptomer.

– Leder for forskning forteller Great Type NTP at mange mennesker over tid sliter med disse problemene, noe som er et veldig seriøst tegn.

En av tre opplevde manglende hjelp

Målet Gjeldende studie Er for å kartlegge hvordan terrorangrepet kan ha påvirket helsen og funksjonen til overlevende og deres foreldre.

For NTB beskriver Dyb de siste funnene som skuffende. Han påpeker at 14 måneder etter terrorisme har det ikke vært noen nedgang i andelen overlevende som sliter fra andreomgangsintervjuer.

– Vi forventet at noen skulle få vanskeligere tider, men det gjelder ikke mange, sier han.

Ifølge studien har en av tre overlevende opplevd store vanskeligheter og manglende tilgang til nødvendig hjelp. En av ti foreldre hadde lignende behov for hjelp.

Forskningslederen mener helsevesenet for unge er redusert på forhånd.

– Et år senere mistet mange oppfølgingen de hadde fått i kommunene, etter anbefaling fra Helsedirektoratet. Dette er et veldig optimistisk estimat. Etter det første året møtte mange mennesker veggen, mens helsevesenet forsvant. Vi vet også at ikke alle har fått tilstrekkelige støttetiltak, sier Dip.

READ  Lossey Madberg blir etterlatt av sin far - V.G.

De vanligste helseproblemene er posttraumatisk stresslidelse, angst og depresjon, søvnvansker, migrene og annen hodepine, kronisk smerte og tretthet.

Under intervjuet var nesten halvparten av pasientene veldig engstelige for angst og depressive symptomer.

Mange gleder seg over god støtte

Forskere påpeker at sosialt nettverksstøtte er en av de viktigste sikkerhetsfaktorene for mennesker som har opplevd traumer.

Her får ni av ti stater så mye kjærlighet, omsorg, støtte, råd og hjelp som de vil.

Samtidig snakker mange om noen positive endringer etter opplevelsen: Ifølge forskere, den mulige bivirkningen av å håndtere et traume. To av tre overlevende sier at de setter pris på livet eller får mer, føler seg nærmere andre eller oppdager hvor gode andre kan være.

Doc Platt og flere andre medier har rapportert at overlevende de siste årene har opplevd trakassering og trusler på nettet. I studien, det tredje nivået der de opplevde hatytringer eller trusler. Tre fjerdedeler ser en rapport om at de var i Utah 22. juli 2011.

Written By
More from Jakob Leif

Weekend er et talkshow etter American Music Awards – VG

Vant: Weekend vant flere priser, inkludert pokalen for Beste Soul / R&B...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *