Ukraina – NATO skremmer: dramatisk omstilling

New York (DOCLAD): USAs president Joe Biden holdt i dag sin første telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zhelensky. I løpet av 50-minutters samtalen ga han angivelig full støtte til Ukraina i den anspente situasjonen med Russland. Reuters.

Russland invaderte Krim-halvøya fra Ukraina i mars 2014.

“President Biden har bekreftet USAs ubestridelige støtte til Ukrainas suverenitet og territoriale integritet i møte med Russlands fortsatte okkupasjon av Donetsk og Krim,” sa USA i en uttalelse.

Nylig har atmosfæren i regionen blitt stadig mer anspent.

“Militære øvelser og potensielle provokasjoner på grensen er et tradisjonelt russisk spill,” ifølge BBC, sa Zhelensky.

Trumps første høyesterett

Tilfeldigvis prøvde den samme ukrainske presidenten å presse den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump i 2019 for å undersøke Bidens sønn, Hunter Biden.

På den tiden truet Trump med å suspendere nesten 400 millioner dollar (omtrent 3,4 milliarder dollar) i militærhjelp til landet og å besøke Det hvite hus hvis ukrainske tjenestemenn ikke startet en korrupsjonsetterforskning av Biden. I stedet var det første gang Trump ble tiltalt.

Trump benektet at han hadde gjort noe galt, og det republikansk-kontrollerte senatet løslatt ham.

Nå er tonen en helt annen. Biden sa at han ønsket å besøke Ukraina på fredag, og han var også visepresident.

Publisert: En telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Gelenskij er blitt offentliggjort. Skjermbilde: Det hvite hus. Reporter: Elias K.R. Sal-Peterson, Douglas TV
Se også

Russland advarer

Russland advarer NATO mot å sende tropper for å hjelpe Ukraina

– Kreml-talsmann Dmitry Peskov sa at Russland ville ta ytterligere tiltak hvis NATO gjorde noe slikt.

Det har vært små, mindre sammenstøt mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister i det østlige Ukraina. Den dødeligste hendelsen skjedde nylig 26. mars. Ifølge rapporter ble fire ukrainske soldater drept i nærheten av Shuma i Donetsk BBC.

READ  Hertuginne Megan: - Avslører Megans siste ord i kongehuset

Amerikanske styrker i Europa er i høy beredskap for det som er blitt beskrevet som en “utvidelse av den russiske okkupasjonen.”

NATO mener Russland undergraver arbeidet med å avdekke spenninger i regionen, med NATO-ambassadører som møtes torsdag for å diskutere situasjonen.

“De allierte deler bekymringer om Russlands nylige store militære operasjoner i og rundt Ukraina,” sa en NATO-tjenestemann til Reuters.

Fra tre retninger

Ukrainas utenriksminister Dmitry Kuleba fortalte BBC at russiske styrker var betydelig stasjonert på den nordlige og østlige grensen mellom Ukraina og Russland og på den russisk okkuperte Krim-halvøya. Russiske styrker gjennomførte også en militærøvelse på Krim i mars.

– Så vi observerer en militær struktur fra Russland i alle tre retninger. Ukraina vil ikke øke. Guleba sier at vi ikke trenger krig.

De siste dagene skal nye videoer på Twitter vise russiske stridsvogner, artilleri og pansrede kjøretøyer på vei til den ukrainske grensen.

Ifølge general Ruslan Komsak, sjef for den ukrainske hæren, kan Russland ha om lag 20 000 til 25 000 tropper ved den østlige grensen og på Krimhalvøya. I tillegg sier han at det er nesten 3000 offiserer og militære instruktører i Russland blant separatister i Øst-Ukraina. BBC melder at Russland ikke har bekreftet dette.

– Russland beveger sine væpnede styrker innenfor sine grenser som vi ønsker. Peskov sier at dette ikke skal plage noen og ikke skulle utgjøre en trussel for noen.

Written By
More from Jakob Leif

Los Madberg: – “Barman” avslører kjæresten til vinneren

I slutten av februar fant mange begeistrede nordmenn ut hvor de var...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *