USA trekker tilbake tropper fra Irak: – Et PR-stunt

Amerikanske tropper trekker seg ut av Afghanistan – nå inn i Irak En britisk forsker sier at det ender med en fullstendig fiasko.

President Barack Obama trakk amerikanske tropper ut av Irak i 2011. Han måtte sende dem tilbake da IS var så sterk. Nå går de ut igjen.

USAs president Joe Biden har beordret alle amerikanske tropper å trekke seg fra Afghanistan. Han prøver å overføre fanger på Guantanamo Bay-basen på Cuba til andre land. Og mandag tok han imot Iraks statsminister i Det hvite hus.

Den amerikanske krigsinnsatsen i Irak vil bli offisielt fullført innen utgangen av dette året, sa Biden etter møtet. Amerikanske tropper derimot fortsetter å trene irakiske styrker og “samarbeider i kampen mot terrorisme.”

“Vår rolle i Irak er å få, trene, bistå og håndtere IS når det er nødvendig, men vi vil ikke være i krig før slutten av dette året,” sa han.

Biden søker å avslutte USAs historie, begynnende med terrorangrepene mot USA den 11. september 2001. Screwer The Washington Post.

Fokuset bør være borte fra Midtøsten og terrorisme. Nå må man fokusere på truslene og nettangrepene som kommer fra Kina.

– Amerika må kjempe de neste 20 årene, ikke de siste 20 årene, Sa Biden.

Fullstendig feil

Toby Dodge, professor ved London School of Economics and Political Science, sier at USAs “endeløse kriger” i Afghanistan og Irak ender med full fiasko.

– USA forlot Irak i 2011, men måtte tilbake i 2014 for å bekjempe Den islamske staten. Irak drives nå av en elite tilknyttet Iran. Landet er veldig voldsomt og ustabilt. Nå minimerer USA sin tilstedeværelse. Dette er enda verre i Afghanistan, sier Dodge kortfattet.

I mai 2003 erklærte president George W. Bush det som en «fullført oppgave». Deretter stupte Irak inn i et blodig kaos.

– Prøver Amerika å bevege seg bort fra det den gikk gjennom for 20 år siden og fokusere på noe annet?

“Intervensjoner i Afghanistan og Irak er en fullstendig og kostbar feil, og nå prøver de å få minimal innflytelse til minimale kostnader,” sa Dodge.

READ  - Hjerneblødning ti minutter - VG.

– Et politisk PR-stunt

Bidens forgjenger Donald Trump beordret en reduksjon i antall amerikanske tropper i Irak, nå nummerert rundt 2500.

De lider fortsatt av rakett- og droneangrep, sannsynligvis utført av pro-iranske militanter. Målet har lenge vært å trene og bistå irakiske styrker. Det som skjer nå, betyr ikke noen reell endring, mener Dodge.

Irakiske demonstranter har også sint statsminister Mustafa Qadimi.

“Jeg er overrasket over at USA trekker tilbake sine tropper fra Irak når det ikke er noen styrker i Irak,” sa Dodge.

– Dette er et PR-stunt som er rettet mot å hjelpe Mustafa al-Qadimi i oktobervalget fordi de håper han vil fortsette som statsminister.

Noe Dodge tror Kademi ikke vil vinne.

Tragedien i Irak blir fortsatt spådd

Valget i oktober kommer etter langvarige protester mot det Dodge kaller “spektakulært korrupt og voldelig styrende elite.”

Irak har mange ressurser, inkludert i form av olje, men folk må leve uten energi og vannforsyning for å operere. Kravet til folket var et fritt valg der man kan kvitte seg med hele den korrupte eliten. Men det kommer ikke til å skje, spår Dodge.

– Valg vil ikke være gratis og rettferdig, sier han, ettersom mange av opposisjonskandidatene blir drept av militante.

– Hva betyr dette for Iraks fremtid?

– Det vil være ulykkelig, fullt av vold og korrupsjon.

– Hvem skal styre landet?

– Samme regjerende elite, men med en annen statsminister.

Written By
More from Jakob Leif

Trump har saksøkt advokaten for milliarder

Dominions advokat, Sidney Powell, et stemmeapparatfirma, er saksøkt for nesten 11 milliarder...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *