Utbrudd forventet i Oslo – VG

I følge helserådmann Robert Stein (Ap) i Oslo er den plutselige økningen i smittsomme sykdommer det siste døgnet en forventet utvikling. Foto: Perit Rold / NDP

Infeksjonen har økt kraftig i Oslo det siste døgnet. Dette var en forventet utvikling, men helsebyråd Robert Stein (Labour) advarer om at en reell utvidelse kan skje raskt.

I

NDP-Isabel Peck og Friedrich Moen Gabrielsen

– Vi har hatt en nedadgående trend i lang tid og kommer ned med et lite infeksjonsnivå. Samtidig er det fremdeles smitte i byen vår. Dette er en kraftig påminnelse om at vi bor i en by som er veldig åpen for epidemier, sier Stein til NDP.

Helserådet håper at slike utbrudd vil inntreffe når innbyggerne i Oslo trekker på skuldrene.

– Alle kan bli smittet. Vi kan ikke komme for nærme alle slags mennesker. Vi må huske at infeksjonen fortsatt er hos oss, sier han.

Kan utvide seg raskt

Helsetilsynet markerer det sterkeste utbruddet av sykdommen som nylig har rammet Trondheim og Hammerfest.

– Når det faktisk brenner igjen, kan det skje raskt, advarer Stein.

I Oslo er det rapportert om 140 nye tilfeller av korona det siste døgnet. Det er fire uker siden antallet nye infeksjoner var høyt på en enkelt dag.

Nortre Agar-distriktet har det høyeste antallet 45 nye infeksjoner. Dette følges av Westre Agar 24 og 11 nye saker i Norddistriktet.

Dumt av smitte blant unge mennesker

Den plutselige økningen i smitte i Oslo vest er delvis forårsaket av epidemien blant russerne.

– Det er virkelig tilfeldig at Russ. Det kunne ha skjedd et annet sted før, mener Stein.

READ  Morton Hurkett i "The Muscat Singer UK" - Sjokk:

Han påpeker videre at det er tull å ha mye epidemier blant ungdommen nå.

– Vi vil gi massevaksinasjon til unge om to uker. Derfor ville det være veldig dumt å ha mange infeksjoner blant unge nå, for eksempel fordi folk er isolerte og ikke klarer å møte opp i vaksinasjonsklassen.

Frykt for å spre infeksjonen til eldre

Assisterende helsesjef Espen Naxstad var ikke overrasket over eksplosjonen.

– Vår største bekymring angående dette utbruddet gjelder ikke unge mennesker, men i vennekretsen som ennå ikke er vaksinert, er eldre i fare for ytterligere infeksjon, sier Nuxstad til NDP.

Knoxstad sier det er viktig å minimere slike utbrudd mot sommeren.

– I juli vil vi ha den sterkeste epidemiereduksjonseffekten av vaksinen i Norge, og lokale utbrudd er veldig sjeldne, sier han.

10 000 vaksiner per uke

Stein er også optimistisk med tanke på fremtiden.

– Hvis vi får tenkte vaksiner fra nasjonale myndigheter, går vi nå inn i en periode der vi vil bli vaksinert veldig raskt.

Han påpeker at alle over 18 år bør vaksineres i løpet av åtte uker. Gjennomsnittlig 10 000 mennesker i uken vil motta den første dosen av vaksinen frem til andre halvdel av juli.

Oslo tåler nå flere infeksjoner fordi de mest sårbare gruppene har blitt vaksinert, men byrådet påpeker at 300.000-350.000 mennesker ennå ikke er vaksinert.

– Da bør det gi ekstra hvile for de som jobber med testing og infeksjonsovervåking i løpet av en sommer. Det bekymrer meg.

Written By
More from Jakob Leif

Test: S21 Ultra og Butts Pro har alt du trenger …

Vi testet Samsung Galaxy S21, Galaxy S21 Ultra og Galaxy Buds Pro....
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *