Varm vind sørfra: – Kan være rundt 30 grader

Uken begynner å regne mange steder – men om sommeren er det ikke over.

I løpet av de neste dagene vil et teppe med varm luft gradvis spre seg fra Sør til Øst-Norge og delvis mot nord, ifølge prognoser fra meteorolog John Osterheim, som er på vakt ved Meteorologisk byrå.

Han sier man kan forvente at graden bøyer 25 steder til, og deretter kryper litt mer.

“Temperaturene vil øke pent, spesielt siden onsdag, med Astofgel og det indre av landet som sannsynligvis vil være over 25 grader,” sa Asterheim til Doclat.

– Er det det vi kaller den sørlige temperaturen?

– Når du er opptil 25 grader, er det det, ja. Men i så fall svarte meteorologen at det hovedsakelig gjaldt Østlandet.

Ta muligheten: Mange har bestemt seg for å droppe norskferien til fordel for sol og varme. Bilder: Sconbix / Privat
Se også

Mot 30 grader

Noen mennesker får det fortsatt varmt. Det forventes faktisk betydelig varmere vær i nabolandene Sverige, Finland og Danmark.

– På torsdager og fredager blåser det varm luft over hele landet, og den danske meteorologen Klaus Larson er på vakt til å forutse temperaturer på 33 grader Celsius i Ozland og Loland-Folster. Ekstra flat.

Asterheim ved Meteorologisk byrå utelukket ikke muligheten for temperaturer som nærmer seg helgen i Norge på 1930-tallet, men understreket at prognosene her fortsatt var usikre.

– Det kan være nær 30 grader enkelte steder på Østlandet på søndag, men ordtaket er fortsatt litt tidlig, sier han.

Han bekrefter videre advarselen fra den danske meteorologen:

– Resten av Skandinavia får de samme værforholdene som Norge, og mot øst varmes det opp. Den østlige delen av Sverige ser ut til å være veldig varm, så det er fortsatt stor sjanse for at det blir 30 grader. Asterheim sier dette også gjelder Finland og Danmark.

READ  Politimann skutt i Göteborg - VG

Fare for torden

Samtidig kryper den varme luften i Norge – da vil det være noe lavtrykk, spesielt på de østlige fjærene, fortsetter meteorologen.

– Vi kan ha en ustabil periode foran oss, der været kan endre seg mye. Han forklarer at lavtrykk fra sør vil gi varme, men også regn eller fuktighet.

Ikke bare det:

– Det er en risiko for relativt kraftig, kortvarig regn og tordenvær, la han til.

Meteorologen sier imidlertid at regn sannsynligvis vil komme til nytte da det vil bidra til å redusere det Wildfire risiko.

Varme mot vest og nord

I de vestlige og nordlige delene av landet blir det ikke varmt på Østlandet, men temperaturen her vil gradvis øke hver dag, sier Asterheim.

– I vest og nord varierer været veldig, og regntiden er forventet, men temperaturen her kan være opp mot 20 grader. Denne helgen, sier han, vil disse delene av landet også legge merke til korte vindmasser som kommer sør fra kontinentet.

Han legger til at de varme luftmassene han snakker om er felles for de lange periodene foran oss. I tillegg til litt regn kan det noen ganger føles ”klamrende” å holde seg utenfor.

Snø i høyfjellet

– Hva med tropiske netter – Er det noen sjanse for å få det et sted?

– Ifølge statistikk er det begynnelsen på sommeren for tropiske netter. Havet er fremdeles relativt kaldt, så jeg tror ikke vi får det, svarte meteorologen.

READ  Ny plate på Wall Street

Tropiske netter er vanligst i første halvdel av juli og august, ofte sammen med Skokerok og Oslofjorden, forklarer han.

– Men hvis det er hjelm eller havbris, kan det skje tidligere og andre steder, legger han til.

Avslutningsvis sier meteorologen at for de som nå ønsker en skitur i midten av juni, har landet vårt fortsatt snø.

Hvis noen klatrer høye fjell, er toppene utsatt for snøfall, opp til ca 1000 – 1400 meter. På noen fjellstier kan det være kaldt, så han sier at det er bedre å ha på seg noe annet enn shorts for de som går opp bakken.

Written By
More from Jakob Leif

– Perfekt kamp – VG

(Schwartzman – Rute 3-6, 3-6) Caspar Rudd beseiret nummer ni Diego Schwartzman...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *