Vico Christianson – V.G.

ILA FANGEN (VG) Tirsdag kveld ble 42 år gamle Ila tatt fra fengsel og interneringssenter i farens bil. På vei ut fikk han applaus fra sine tidligere medinnsatte.

Publisert:

Etter nesten 21 år innenfor murene er Vico Christiansenen nok en gang en fri mann.

Klokka 22.53 på tirsdag forlot han fengselsportene i Ila fengsel i farens bil, iført en hatt med rød kant.

På vei ut kunne Christiansen sees bevege seg fra innsiden av bilen, lyden av applaus og rop fra de innsatte. Det var over på ti minutter.

– Fader Sweeney Christiansson sa ovenfor at vi ikke har noen store planer annet enn å ha to kaffekopper og en vanlig kjøretur hjem i bilen Fars venn Tidligere tirsdag.

I 2002 ble Christiansson og ekskjæresten John Helge Anderson siktet for voldtekt og drap på Lena Schleidel Palsen (10) og Stein Sophie Sorstronen (8) i Panehia.

Han hevdet alltid sin uskyld, og i februar 2021 ble det bestemt av Reading Commission Straffesaken vil bli etterforsket på nytt.

Tirsdag avgjorde Høyesterett enstemmig Christiansen ble løslatt Med umiddelbar effekt.

Ankepanelet påpekte at påtalemyndigheten hadde uttalt at de ikke ville be om forlengelse av varetektsfengslingen, noe som ville bety at Christiansen snart ville bli løslatt, da han hadde sonet 21 år.

VG hadde tidligere rapportert at Christianson Ila ble løslatt fra fengsel samme dag resultatene ble kunngjort.

– Vi har allerede mottatt nyheten fra Høyesterett om at han er frifunnet, slik at vi kan begynne med å hjelpe til med å åpne den kristne. “Vi ønsker ikke å fengsle ham en natt etter løslatelsen,” sa Koran Nilson VG, assisterende fengselsleder i Iowa.

Flytter til foreldre

I løpet av de neste dagene vil mange i støtteapparatet rundt kristne møte 42-åringene, der de vil ha samtaler om veien videre.

– Vi skal lage en plan for hva fremtiden bringer. Vi vil lytte til hva Vico har å si og like, sier Derje Heland, kontaktperson til Christiansens støttegruppe.

I en rapport som ble gitt ut av to rettspsykiatere i mars i år, ser det imidlertid ut til at Christiansen har noen planer for fremtiden.

– Når det gjelder temaet, avslører han hovedsakelig at han vil klare seg alene, heter det i rapporten.

Det som bringer dem så nær konkrete planer er at han ønsker å bosette seg lokalt i Akhtar, i nærheten av foreldrene, skriver eksperter. I følge rapporten er det noen vage planer for Christiansens løslatelse:

– Han vil være stille en stund først, han vil kunne bo hos foreldrene til han får sitt eget hus og arbeid, og han er ikke avhengig av å bo i Christiansand, heter det i rapporten.

READ  Cristiano Ronaldo tester positivt for koronavirus - VG

Arvid Zadin, livvakten til Christiansen, sa til NDP at Christiansen allerede har en rekke jobbmuligheter. Under fengslingen utdannet han seg til sveiser, tømrer og hagearbeider.

– Når du har vært ufrivillig inne i 21 år, er det største tapet å reise for å møte venner og familie igjen. Dette blir en vakker sommer for Vico. Sjadin sier til Vijay at det ikke er tvil om det.

Forespørsel om kommunikasjonsforbud

Hagon Brooks, advokatfullmektig for jentenes familier, sa til VG tirsdag kveld at etter at det ble avklart mandag at de ikke var klare for Christiansons løslatelse fra fengsel lenge før de ankom Christiansands hjem, ba påtalemyndigheten om at han skulle løslates.

– De var klare for at han kom raskt ut. Vi synes det er uheldig, de synes det er skummelt, sier han.

Brooks sa tidligere til VG at slektninger til jentene som ble drept i Panehia hadde hørt om det. Vico Christiansen har fått utestengt kontakt.

De har sendt et brev til politiet angående dette, sammen med Adun Bextrom, som er advokatfullmektig for familiene. Saken er under behandling i Oslo politidistrikt.

De hadde sagt til VG før forsvarer Zad Vico Christianson vurderer å be om politibeskyttelse for ham mens han er ute av fengsel.

– Vi opplever at det er mye hat på sosiale medier der folk er begeistret for denne saken. Vi utelukker ikke muligheten for å høre det nå, sier Zadin.

Annette Oznes Boss, tidligere lektor i jus ved UIT, sier det er et lovlig grunnlag for å gi politibeskyttelse for kristne, men dette er ikke vanlig i straffesaker.

READ  Langrenns trener Eric Myr Nossam lider ennå ikke av hjertesykdom

– En person som har vært ute av samfunnet i lang tid, kan trenge å forfølges fra et organ som ikke har et rettssystem. Det kan være byråer som helsetjenesten eller NOV, sa han.

Written By
More from Jakob Leif

Hornland klar som brannassistent – VG

Fran: Eric Hornland er klar til å være assistenttrener i Fran. Foto:...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *