Ny ultratynn linse kan forandre VR for godt

På universitetet i Utah har professor i data og ingeniøryrket Rajesh Menon utviklet en prototype av en ultraflat linse til kamera, smart-telefoner og briller.

Forskere har alltid trodd at tynne linser var umulig på grunn av måten lyset trenger en buet form for å fokusere riktig gjennom glasset, derfor har fotografer måtte nøye seg med store objektiver for å ta best mulig bilder når avstanden blir for stor. Men forskeren Rajesh og laget hans har nå utviklet en linse som er tynn som et vanlig papirark og likevel kan bøye lyset til et enkelt punkt, noe som er det grunnleggende for å skape et bilde.

Les også: Samsung’s Gear 360 kamera lanseres i februar

Teknologien bak linsen er at en vanlig oval linse bruker det som kalles refraction mens Rajesh sin prototype bruker diffraction forskjellen er hvordan lyset bøyer seg når det treffer en hindring, refraction vil bevege seg gjennom hindringen men bøyes litt når den passerer for så å holde den forrige kursen, mens diffraction vil treffe kanten av hindringen og bøyes mye kraftigere og kursen forandres etter at hindringen er truffet.

refraction diffractionBilde her vil kanskje forklare bedre forskjellen på de to metodene å bøye lys.

Glasset kan lages av alle typer gjennomsiktig materiale så prisen vil kun ligge på hvor vanskelig det er å produsere, og ikke kostnaden på materialet. Når vi tenker på denne teknologien i henhold til virtual reality headsett så vil vi kunne redusere vekt og størrelse dramatisk hvis denne teknologien blir implementert.

Menon sier til slutt at nå som han har bevist at konseptet virker så vil vi kanskje kunne se den i praktisk bruk innen 5 år.

Legg igjen en kommentar
(Visited 76 times, 1 visits today)