De forlot diktaturet i Kina. Nå sprer de Trumps konspirasjonsteorier om valgsvindel.

Kjente kinesiske dissidenter har funnet en sterk tilhenger av Donald Trump. Og vice versa.

Under demonstrasjonen 6. januar i Washington, D.C., ble det sett et stort antall amerikanere av kinesisk avstamning. Foto: Tyler Merler / Flickr

“Kinesiske amerikanere til Trump!”

Blant de tusenvis av mennesker som protesterte i Washington 6. januar, var en gruppe som bar et langt banner.

En av dem er en jente som heter C. Han mente bestemt at Donald Trump ble ranet i valgseieren.

“Sunn fornuft forteller deg at noe er galt. Jo mer informasjon som kom ut, jo klarere ble det at det var valgsvindel. Formålet var sjokkerende,” sa han til Epoch Times.

Epoch Times?

Du har kanskje ikke hørt om avisen før. Men dette er en publikasjon som har tjent mye penger siden Donald Trump ble president. I 2019 Forlaget hadde et overskudd på 15 millioner dollar (cirka 130 millioner kroner) – Nesten fire ganger mer enn i 2016.

Den meditative bevegelsen ligger bak

Innholdet er veldig Trump-vennlig, Dette har gjort avisen veldig populær blant tilhengere av presidenten.

Etter nederlaget i presidentvalget i november publiserte Epoch Times mange artikler – som dokumenterte storstilt valgsvindel.

Avisen ble grunnlagt i 2000 av personer tilknyttet Falun Kang Meditasjonsbevegelsen. Gruppen har blitt forfulgt og nedsenket i Kina siden 1999. Utallige medlemmer har blitt fengslet og drept. Kinesiske tjenestemenn er også tiltalt Gjenopprett organer fra henrettede Falun Kong-fanger Bruk dem til organtransplantasjon.

Les mer

Huset til Hongkongs toppleder har fulle penger. Norge slutter seg nå til planen om å tvinge henne til det.

De siste 20 årene har medlemmer av bevegelsen rundt om i verden fortsatt å protestere mot kinesiske myndigheter. Slike demonstrasjoner foregår noen ganger også i Norge.

READ  - Det ødelegger livene våre - VG

Fallen Kong-trenere Xiu Tian og Frank Lee protesterte utenfor Stortinget i oktober 2017. Foto: Donor-ID

Trumps støtte fra sammenhengen rundt Epoch Times passer til et mønster. Mange i det kinesiske eksilsamfunnet er faktisk sterke tilhengere av den avtroppende presidenten.

Kjente Beijing-kritikere som Ivy De siste to månedene har Trump spredt konspirasjonsteorier om å være en ekte valgvinner.

Sammenligner med 1989 demonstranter

Mange fremtredende kritikere fra Beijing har valgt å støtte presidenten selv etter forrige onsdags voldelige angrep på en kongressbygning.

Noen sammenlignet til og med angriperne med studenter som protesterte i Beijing i 1989. Protesten endte i en massakre natten til 4. juni det året da soldater marsjerte inn i den kinesiske hovedstaden.

Li Jinjin var en av dem som senere forlot Kina. Han reagerer nå på at det voldsomme angrepet i Washington blir beskrevet som en “gjeng”.

«Dette er det samme ordet som myndighetene bruker om studentene som okkuperer Den himmelske freds plass,» skrev han på Twitter. Ifølge South China Morning Post-avisen.

Den berømte kinesiske aktivisten Chen Guangcheng flyktet til USA i 2012. I fjor sommer var han en av foredragsholderne på den republikanske nasjonale konferansen. Foto: Reuters / NDP

Trump støtter Kinas politikk

En annen populær dissident som støtter Trump er blind aktivist Chen Guangcheng. Han tok tilflukt til den amerikanske ambassaden i Beijing og forlot Kina i 2012. I fjor sommer var han en av foredragsholderne på den republikanske nasjonale konferansen.

I nyheten han retweetet i forrige uke, har Trump blitt sammenlignet med en ukjent mann som sto foran stridsvogner i Beijing etter attentatet hans i 1989. CNN, Black Lives Matter, Pedophilia, Democrats and Iran.

READ  Joshua King Everton - VG

Trump svarer med støtte

Hvorfor støtter disse kinesiske motstanderne Trump?

Dette er en viktig del av presidentens tøffe vei mot Beijing-tjenestemenn. I 2018 lanserte Trump en handelskrig mot Kina. De siste årene har USA økonomisk straffet Beijing for sine omfattende menneskerettighetsbrudd.

Mange kinesiske motstandere så på Trump som en alliert.

“Han gjorde det enkelt for verden å forstå trusselen fra deres tro på et fascistisk regime,” skrev Jianli Yang. Nettavis The Hill.

Les mer

USA slutter å importere fra Xinjiang på grunn av tvangsarbeid

Wang unnslapp mordet i 1989 og driver i dag Citizen Power Initiatives for China. Han har lite igjen for de som fremdeles støtter Trump. De er preget av ”politisk irrasjonalitet”, som refererer til “moralsk svakhet”, mener han.

En annen motstander av regimet som reagerte hardt var menneskerettighetsadvokaten Deng Piao. Han flyktet også fra Kina til USA.

– Sentrale kinesiske figurer har skapt eller spredt falske nyheter for å vise deres støtte til en amerikansk president med diktatoriske tendenser. Dette er en forvirrende trend for Kinas fremtid. Forteller Deng til South China Morning Post.

Written By
More from Jakob Leif

Kritiserer Meneskin og Madcon – VG

I VINDEN: Maddens 14 år gamle suksess har fått en ny livsstil....
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *