En måned etter at flåttbittene oppdaget Eva den røde ringen

For omtrent en måned siden oppdaget Eva Wallstodt fra Trondheim flåtten på ryggen. For noen dager siden satt hun i en lyng under en tur på stranden.

– Jeg sto i dusjen da jeg skjønte at jeg hadde et kryss på ryggen, det var ikke så lett. Det er ikke stort, jeg klarte å analysere det veldig enkelt. Så tenkte jeg “ja ja, det gikk bra” og så tenkte jeg ikke mer på dette.

Etter flåttbitt fikk Aina (47) en sjokkerende nyhet: – Spis aldri rødt kjøtt igjen

For noen dager siden, en måned etter at pikken ble bitt, fant hun en rød ring rundt broddet sitt.

– Det var en rød ring med utslett rundt der Dick satt, og da måtte jeg gjøre litt google. Det sa at det var et klassisk symptom på borreliose, så det handlet bare om å få en avtale med lege.

Rundt 7000 mennesker får Lyme-sykdommen hvert år

Wallstod fikk raskt avtale, og legen klarte å bekrefte at han hadde Lyme sykdom. Hun ble undersøkt for å se om nervesystemet hennes var påvirket, men heldigvis ble det funnet at hun hadde en mildere versjon av sykdommen.

– For noen påvirker Lyme-sykdommen nervesystemet, men hos meg fant de ingenting. For meg er det utslett og en litt diffus følelse i kroppen. Så nå venter to uker med antibiotika.

– Sannsynligheten for at jeg blir helt fin er høy. Men likevel blir du oppfordret til å følge fordi du ikke vet. Den sykdommen er så litt lumsk.

Wallstod er en av de heldige. Hvert år beskrives mellom 400 og 500 mennesker som har alvorlig borreliose i Norge, noe som er mer alvorlig enn utbruddet rundt punkteringsstedet.

Flueekspert: Randy Eagland, nevrolog, leder av National Awareness Service for 1st Amanuensis and Dick Communicable Diseases.

Flueekspert: Randy Eagland, nevrolog, leder av National Awareness Service for 1st Amanuensis and Dick Communicable Diseases. Foto: Dick Center

Forskere har funnet ut at flåttbitt under koronarinfeksjoner øker antall rapporterte tilfeller av borreliose. Tallene for 2021 forventes også å være høyere av den grunn.

– For noen år siden var dette tallet lavt, så dette er en økning. Randy Eagland, sjef for den nasjonale etterretningstjenesten for flåttbårne sykdommer, forteller til TV2 at det hvert år er rundt 7 000 tilfeller av utslett i Norge.

Antallet akutte Lyme-sykdommer har økt jevnlig de siste årene. Corona-året 2020 var et nytt toppår med totalt 521 saker registrert, opp fra 488 i 2019.

Mer blant flått

Færre utenlandsreiser og lukkede fritidsaktiviteter har sendt mange nordmenn ut av naturen enn vanlig.

– Ettersom vi er mer i naturen, er det ting som indikerer at vi nå får mer borreliose under koronaen, sier Eagland.

Men dette er langt fra alle flåttbitt som ender med sykdom.

– Det vanligste er å ikke bli syk etter flåttbitt. To av hundre flåttbitt forårsaker sykdom. Da får bare 90 prosent av menneskene et utbrudd, og de resterende 10 prosent får 400 mennesker får den alvorligste sykdommen hvert år, og de er registrert hos National Institutes of Health fordi de må rapportere.

Lederen for flåttsenteret oppfordrer folk til å være klar over psoriasis som utvikler seg raskt etter å ha vært i områder der det fortsatt er flått.

– Det er det viktigste, avslutter hun.

Fakta om borreliose

 • Borrelia er den vanligste vektorbårne sykdommen i Europa og den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Denne sykdommen er også kjent som Lyme sykdom eller Lyme sykdom.
 • Lyme sykdom er forårsaket av en gruppe bakterier som kalles Borrelia-bakterier, som kan infisere dyr og mennesker. Sykdommen spres av flåttbitt.
 • I Norge, spesielt i kystområdene Austfolt og nord, finnes ville rovdyr så langt som Helzland, men noen ganger rapporteres rapporter om rovdyr lenger nord og innover. Ofte kommer slike rovdyr med “transportdyr” som fugler, elger eller hjort.
 • Forekomsten av borreliose i vill flått varierer fra sted til sted, og forekomsten av flått er funnet å være 1-2 prosent til 60 prosent av den totale infeksjonen. Dette fenomenet er spesielt utbredt på kysten av Charland og i Brunisund.
 • I 2019 ble 488 tilfeller av smittsom Lyme-sykdom rapportert av MSIS. Bakterien sprer seg til andre organer i kroppen (f.eks. Nevroporrhose, borrelio artritt). Hudutslett erytem mikron regnes som en lokal infeksjon og har ikke blitt rapportert.
 • Det vanligste og ofte det eneste symptomet på borreliose er et rødt utslett som utvikler seg utenfor bittstedet. Omtrent 90% av mennesker med Lyme-sykdom har bare erytemmikroner. Utslettet er vanligvis større enn 5 cm og kan forekomme 3-30 dager etter flåttbitt.
 • Den vanligste formen for borreliose som er utbredt i Norge og Europa er nevroporeliose. I nevroporeliose sprer bakterien seg til nervesystemet. Den vanligste formen for nevroporose kalles Panvard syndrom, som forårsaker hjernehinnebetennelse og betennelse i nerverøttene og betydelig smerte i nakken eller ryggen.

Kilde: NTB /Kryss senter / National Institute of Public Health

Vi er nå godt inne i flåttsesongen, og for å fange opp så mange som mulig med borreliose, begynte Tick Center en dysfunksjonell studie for leger tidligere i år som vil vise deg hvor forskjellig flåttpsoriasis kan være.

Fjerning av flått:

 • Bruk fingrene, pinsetten eller flåttfjerner du kjøper på apoteket. Hold pikkens nymfe i bunnen av huden og trekk den rett ut. Voksne flått kan trekkes ut samtidig som de vris litt. Det er greit hvis deler av pikkens biteverktøy blir liggende på huden.
 • Du kan bruke en liten desinfiserende sårsalve på bittstedet.
 • Kontakt legen din dersom du får rødt utslett som sprer seg fra flåttbitt innen tre dager til fire uker etter flåttbitt.
 • Rådfør deg med lege hvis du har feber, hovne lymfeknuter eller generell ubehag. Disse symptomene kan komme og gå over tid.

Eldre forslag som smøring av flåttoljer, fett, smør, vaselin, alkohol og stearin anbefales ikke. “Q-tipsene” ble ikke fjernet ved hjelp av trikset. Årsaken til at disse metodene ikke anbefales, er at de kan forsinke fjerning av flått, og dermed øke risikoen for sykdomsoverføring.

Gilde: FHI

– Du trodde kanskje det bare var borte

Eva Wallstodt er ikke så bekymret og sier at det kan skje snart at hun ikke går til legen.

– Hvis det ikke var for det jeg gjorde med Google, hadde jeg trodd det var over.

Hun har alltid tenkt på Lyme-sykdommen som en veldig farlig sykdom, men etter å ha mottatt en liten variasjon, lærte hun at det er forskjellige nivåer av den.

Professor: – Det vil definitivt være nye myggarter som kan være smittsomme

– Det er ikke automatisk at du blir alvorlig syk. Ledetråden skal oppdages tidlig og fjernes. Følg deretter pluggen litt. Men du hører bare om mennesker som er alvorlig syke, så det er ikke mye snakk om at det er forskjellige nivåer av borreliose.

Flåttbittet som ga henne Lyme-sykdommen var hennes første flåttbitt.

– Det er som at du må kjøpe en lottokupong, sier hun spøkende.

READ  Solide gevinster for DNP i fjerde kvartal - men marine tap veier inn
Written By
More from Jakob Leif

De olympiske scenene skjelver

TOKYO (DOCLAD): Åpningsseremonien til OL var nok. Men dagen etter var det...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *