Pfizer og moderne vaksiner: – Inneholder 30 alvorlige blodpropper

Under European Drug Administration (EMA) Johnson & Johnson / Johnson Vaccine Press Conference Tirsdag ettermiddag ble det avslørt at de som hadde blitt vaksinert med Pfizer / Bioendech og Moderna-vaksiner, også fikk diagnosen uvanlig alvorlig sykdom med blodpropp og lave blodplater.

– Hvis vi ser spesifikt på forekomsten av blodpropp assosiert med lave blodplatinnivåer: Johnson & Johnson-vaksine, 8 tilfeller rapportert over hele verden, alle i USA. Ser vi på AstraZeneca-vaksinen, har vi 287 tilfeller, hvorav 142 er i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, sa Peter Arlette fra EMAs sikkerhetsråd (PRAC) til AFP.

Han fortsatte:

– Pfizer har 25 saker, og Modernna har 5 saker. Tall frem til 4. april.

Dominer: Pfizer / Bioentech-vaksinen er fortsatt mye brukt i Norge. Her fra et vaksinasjonssenter i Perm. Foto: Haiko Jung / NDP
Dominere: Pfizer / Bioentech-vaksinen er den mest brukte i Norge. Her fra et vaksinasjonssenter i Perm. Foto: Haiko Jung / NDP
Se også

Det ble også avslørt at ingen slike mulige bivirkninger er rapportert for den russiske Sputnik-vaksinen.

200 millioner dose

Til dags dato, alvorlig kombinasjon av blodpropp og lave blodplater – Trombotisk trombocytopeni – Nevnt bare i forhold til AstraZeneca og Johnson & Johnson vaksiner. I Norge og mange andre land er førstnevnte suspendert, mens USA er i en lignende situasjon.

Norske forskere mener at denne tilstanden kan skyldes en sterk reaksjon på vaksinen i tilfelle AstraZeneca I kroppens immunsystem.

Med tanke på de nye tallene understreker Pfizer antall rapporterte saker som involverer mer enn 200 millioner over hele verden.

– Vi ser ikke høyere blodpropp og lavere blodplatennivåer enn vi ser i befolkningen generelt, og det er ikke etablert noen årsakssammenheng med vaksinen, sier Pfizers kommunikasjonssjef Joachim Henriksen til Doclat.

Han fortsetter:

– Alvorlige og sjeldne tilfeller uten kontakt med vaksinen forekommer dessverre ofte i befolkningen generelt. Et stort antall mennesker har blitt vaksinert, og så langt er det ingen kliniske funn, noe som betyr at vi trenger å justere sikkerhetsprofilen til vaksinen vår, som er definert etter kliniske fase 3-studier.

READ  Derfor svarte han ikke på rykter om et "førerkort" - VG

Fjern tallene

Steiner Matson, medisinsk direktør i Statens legemiddelverk, sier han er klar over de nye tallene.

AstraZeneca: – Paul Andre Home, overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS), sier at vi har bevist stor sannsynlighet for en sammenheng mellom astrogen vaksine og sykdomsbildet.
Se også

– Men foreløpig er det for tidlig å si hva dette betyr, sier Matson til Docladet.

– Vi vet at antall tilfeller relatert til AstraZeneca har økt kraftig de siste ukene, og det er nå åtte tilfeller relatert til Johnson & Johnson-vaksinen i USA. Vi vet at det også er rapportert om noen saker i Pfizer og Moderna – som vil bli nærmere undersøkt, fortsetter han.

Medisinsk direktør insisterer på at alle vaksiner overvåkes nøye.

– Å rapportere potensielle bivirkninger er høyt prioritert, så vi kan oppdage sjeldne tilfeller som ikke blir oppdaget av rutinestudier, sier han.

Matson insisterer på:

– Vi snakker om et veldig lite antall tilfeller, i forhold til de store dosene som er satt.

I følge siden Vår verden i data Minst 140 millioner doser av Pfizer / Bioentech-vaksinen har blitt administrert over hele verden. Siden mange land, inkludert Norge, ikke er inkludert i oversikten, vil dette tallet sannsynligvis være høyere.

– Veldig lav

Assisterende helsedirektør Espen Naxstad understreker at antallet rapporterte tilfeller av Pfizer / Bioentech og Modern vaksiner er relativt lavt.

- Som følger: Assisterende helsedirektør Espen Naxstad sa at de følger de bivirkningene som varslet av Verdens helseorganisasjon. Foto: Hagon Mosvold Larsen / NDP
– Utstedt av: Assisterende helsedirektør Espen Naxstad sier at de følger bivirkningene som er rapportert av globale helsemyndigheter. Foto: Hagon Mosvold Larsen / NDP
Se også

– Når du tar hensyn til det store antallet vaksinerte mRNA vaksiner [som Pfizer og Moderna] I verden er henholdsvis 25 og 5 tilfeller med disse to vaksinene veldig små. Men selvfølgelig følger du alle rapporterte bivirkninger av alle vaksinene i bruk, sier Nuxstad til Doclat.

Milde bivirkninger Pfizer- og Moderna-vaksiner er kjent for hodepine og utmattelse, samt ledd- og muskelsmerter og forkjølelse. Per 13. april Legemiddelverket har rapportert om alvorlige bivirkninger mellom de som har blitt vaksinert med Pfizer og Moderna i Norge, kjent som henholdsvis 256 og 30.

READ  Taliban har overtatt en annen provinshovedstad - nå bare Kabul - NRK Urix - Foreign News & Documentaries

Tirsdag klarte ikke Duckbladt å få tilbakemelding fra National Institutes of Public Health (FHI), som har vært i lange møter hele dagen.

Bivirkninger: Odmond Nesbach, 29, helsearbeider, mottok sin andre dose koronar vaksine i dag. – Jeg fikk vondt i armen etter den første injeksjonen, men jeg håper fortsatt å unngå bivirkninger fordi jeg skal på jobb i kveld. Video: Einstein Anderson og Lors Ewind Bones / Dog Plate
Se også

Har ennå ikke blitt godkjent

Etter tirsdagens PRIC-møte vil Johnson & Johnson-vaksinen fortsatt bli godkjent, men i tillegg til produktarket er det en bivirkning som øker bevisstheten om blodpropp hos brukeren – i likhet med astrogen.

– Til tross for endringer i legemiddelgjennomganger, er det anerkjent i alle europeiske land, sier Matson Docladet i det norske legemiddelfirmaet.

Han understreker at det er en generell europeisk tilslutning til vaksiner, og at det er opp til de profesjonelle myndighetene i hvert land – FHI i vårt tilfelle – å bestemme om de skal bruke forskjellige vaksiner.

Bra mot ondskap

Matson minner om at det nylig ble nedsatt et ekspertpanel i Norge for å avveie fordeler og ulemper ved å bruke AstraZeneca & Johnson & Johnson vaksiner eller ikke.

– Vi vil ikke gjette, men vent, sier regissøren.

For rollen som Johnson & Johnson, ca. 7 millioner mennesker ble vaksinert. Av disse er det rapportert om 8 tilfeller av sjeldne blodpropper.

– Fra [EMA] Har understreket at det er en potensiell sammenheng mellom vaksinen og de rapporterte bivirkningene, men bivirkninger er veldig sjeldne. De understreker også at ulempene ved å bruke vaksinen oppveier fordelene, sier assisterende helsedirektør Naxstad Doc Platt.

Written By
More from Jakob Leif

Derfor har Soulscar Predige Mason (19) – V.G.

Avvisning: Mason Greenwood er ikke i Manchester United-troppen mot Newcastle. Foto: Catherine...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *