Så det er en kamp om en setning i svensk koronastrategi

Den svenske regjeringen har blitt beskyldt for å prøve å skrive om historien til Corona-strategien. Plutselig var en setning fra regjeringsdokumentet borte.

Infeksjonskurven skal være flat, sa statsepidemiolog Anders Technell på alle pressekonferanser. Men hvor langt måtte det gå? Foto: TT / NTB

Vi må “Flate kurven”. Antallet koronar hjertesykdommer bør ikke være så stort at det vil føre til at helsevesenet kollapser. Dette er klare nyheter fra svenske helsemyndigheter og regjeringsmedlemmer siden koronaviruset ankom landet for et år siden.

Men hva mener de egentlig? Bør smittespredningen holdes så liten som mulig? Eller har helsevesenet holdt tritt?

Disse ordene hjemsøker nå den svenske regjeringen.

Disse prosjektene med en smittsom kurve har vært gjenstand for en serie pressekonferanser fra Folkehelsetilsynet. Foto: Pressekonferanse til det svenske folkehelseinstituttet

Stor smittespredning

Hvorfor er dette viktig? Den svenske regjeringen møter økende kritikk for sin koronastrategi. De blir beskyldt for å gjøre for lite og for sent. Mer enn 12.000 svensker er døde av koronaepidemien.

Corona-undersøkelseskommisjonen om håndteringen av epidemien ga ut en ødeleggende rapport rett før jul. Det handler om nedgangen i geriatrisk omsorg. Kommisjonen sa at hovedårsaken til spredning av koronar hjertesykdom på svenske sykehjem var den utbredte spredningen av sykdommen i samfunnet. Så er spørsmålet satt i forkant: Har du gjort nok for å redusere infeksjonen?

I følge statsminister Stephen Lofven innførte de drastiske tiltak i vår. Men siden epidemien begynte, har regjeringen nå strammet til skruene og innført strengere tiltak. Frykten er at det vil være en stor, tredje bølgeinfeksjon.

Men det er fortsatt mange endringer, som mange kommentatorer påpeker.

READ  Situasjonen i Norge er ustabil

Den svenske regjeringen og lederen for folkehelsekommisjonen, Johann Carlson, insisterer på at den svenske strategien er den rette. Foto: Frederick Sandberg, DT / NDP

Manglende setning

Statsminister Stephen Lofven, sosialminister Lena Hollenren og statsepidemiolog Anders Technell under et stekeshow Dagsorden I januar var trioen ivrig etter å si følgende: Det er ikke sant hva vi sa om spredningen av en bestemt infeksjon i vår. Målet er å presse så lavt som mulig.

Rett etterpå avslørte frilansjournalist Emanuel Carlston at koronaepidemien hadde stengt. På bloggen hans, Regjeringen har gjort en endring i et viktig strategisk dokument.

Fra 7. april uttalte dokumentet først:

“Det overordnede målet for regjeringens oppdrag er å bremse spredningen av epidemien, som er å presse kurven ned slik at mange ikke blir syke samtidig.”

Men over natten ble setningen endret og funnet Carlston. Plutselig sto det:

“Det overordnede målet med myndighetsarbeid er å redusere smittespredningen i samfunnet.”

Regjeringen kunne ikke gi noen forklaring på denne endringen. En talsmann sa Avsløre Endringen skjedde ved en feil mens du oppdaterte en annen tekst. Manglende tekst er nå satt inn på nytt.

– Røyker pistol

Det er søkt etter forklaring fra sosialminister Lena Hollinger. Kristelig-demokratiske leder Eppa Bush har svart. Han er overrasket over at “nøkkelfrasen i regjeringsstrategien” er fjernet.

Kommentator Goran Erickson Svensk daglig Dette er ikke noe som har forsvunnet fra regjeringens nettside, men heller “røykepistol” skriver han. Han mener ordlyden om spredning av sykdommen vil skape problemer for regjeringen.

Det er en forskjell mellom å “bremse ned” og skyve infeksjonen “så langt som mulig,” mener Erickson.

READ  - Jeg fikk et spark i ansiktet - VG

– Det ser ut til å være en restaurert historie. Tommy M ர் ller, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Stockholm, sier til Uptenboston at de ønsker å redusere spredningen av sykdommen så mye som mulig, men at de har fått beskjed om å spre sykdommen ytterligere i vår.

– Det er åpenbart at de legger vekt på ting på en annen måte, fortsetter han.

Les mer

Technell tok ikke selvkritikk. Lofwen har ansvaret.

Kan påvirke regjeringen

Statsviteren sier det var lite politisk debatt i fjor om koronastrategien valgt av regjeringen. Opposisjonen har ingen alternativ strategi. Nå stiger temperaturen og det er mer kritikk mot regjeringen.

– Den vanlige reaksjonen når det oppstår en krise er å støtte regjeringen. Dette er situasjonen i Sverige i vår. Men nå sier M தொ ller at epidemien kan være en enorm belastning for regjeringen i neste valg.

Written By
More from Jakob Leif

UEFA sier ikke noe tysk regnbuemerke mot Ungarn – VG

Nei: Slagmarken i München vil ikke være regnbuefarget. Foto: Matthias Schroeder /...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *