Taliban -lederen så Astrid på CNN

– Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg, sier Astrid Sletten, som er landssjef for Flyktninghjelpen, til TV2.

Taliban kunngjorde sin nye regjering tirsdag. USA er bekymret for en koalisjon som inkluderer medlemmer av Taliban eller bare tilknyttede selskaper. Blant medlemmene er den militante Sirajuddin Haqqani.

For Chetan, som jobber på land i Afghanistan, er en av de største bekymringene kaoset i offentlig sektor.

– Den offentlige sektoren kollapset over natt, sier Sletton.

Når hun snakket med TV2 på FaceTime fra Kabul, sier hun at hun ble litt overrasket da hun ankom kontoret onsdag morgen.

Kart: Taliban er trygge når folk handler på markedet for å kjøpe og selge valuta i Kabul.

Kart: Taliban er trygge når folk handler på markedet for å kjøpe og selge valuta i Kabul. Foto: Amir Qureshi / AFP

– Surrealistisk

Det har vært omfattende protester og uro over hele landet siden Taliban tok makten.

Uroen vi ser i Kabul er et uttrykk for folkelig frykt for at det kommer et diktatorisk regime som ikke vil tillate folk å delta i samfunnet. Den frykten kan forstås, sier Slutton.

Samtidig trodde ikke statsoverhodet at Taliban ville undertrykke protestene fordi de ønsket å bygge internasjonale forbindelser.

Sleton føler seg nå tryggere i Afghanistan enn noen gang før.

– Jeg føler meg tryggere enn jeg var for tre måneder siden. Tidligere var det sammenstøt mellom to kampstyrker, regjeringsstyrker og Taliban. Nå er krigen over og Taliban har vunnet, sier han.

Som leder for en humanitær organisasjon i Afghanistan, er hans rolle å forhandle med en regjering av ministre valgt og støttet av det internasjonale samfunnet. Nå er situasjonen snudd.

– Flyktninghjelpen har alltid forhandlet med alle parter, men nå tilhører ministrene Taliban. Dette er en veldig surrealistisk og helt ukomplisert situasjon å håndtere, sier han.

Regler: Private universiteter gjenåpner i Kabul 6. september. Kvinner må ha niqab og klassene er delt etter kjønn.

Regler: Private universiteter gjenåpner i Kabul 6. september. Kvinner må ha niqab og klassene er delt etter kjønn. Foto: Amir Qureshi / AFP

Fantastisk telefon

Da Sletton ankom kontoret onsdag morgen, mottok hun en overraskende telefon.

Den nye utviklingsministeren så meg på CNN og likte det han hørte. Han ba om en avtale med meg, og han kommer til kontoret klokken 15 i dag, sier Sletton.

På møtet planlegger landssjefen å overholde selskapets krav for å sikre at de kan fortsette arbeidet.

– Det blir interessant å høre fra oss som fortsatt jobber her hva han forventer og hvordan han regulerer ting i fremtiden. Det er viktig for oss og andre organisasjoner å ha en plass ved forhandlingsbordet, slik at reglene og kravene vi stiller ikke påvirkes.

Sletton sier situasjonen i landet og innbyggerne er veldig komplisert.

Vedlagt: Astrid Sleton er veldig bekymret for afghanernes situasjon. Bildet er tatt her på Sher Naw Park i Kabul. Foto: Enaithullah Azad / Flyktninghjelpen

Vedlagt: Astrid Sleton er veldig bekymret for situasjonen til afghanerne. Bildet er tatt her på Sher Naw Park i Kabul. Foto: Enaithullah Azad / NRC

“Perfekt storm”

Det er den perfekte stormen med en alvorlig tørke i landet kombinert med de alvorlige økonomiske konsekvensene av epidemien. Millioner av mennesker har flyktet fra krigen og kommer nå hjem. Hvordan skal vi gjøre dette når de ikke engang har penger til å kjøpe mat? Hun spør.

Afghanistan er avhengig av bilateral bistand fra andre land. Siden Taliban kom til makten, har de fleste land sluttet å støtte det. Sleton mener nå Afghanistan er på randen av økonomisk kollaps.

– Dette blir en stor utfordring. Humanitære organisasjoner alene kan ikke hjelpe alle afghanere.

Fakta om krigen i Afghanistan

  • I oktober 2001, bare uker etter angrepene 11. september, hjalp USA og andre vestlige nasjoner en allianse av krigsveteraner og opprørere i Kabul.
  • Al-Qaida, som sto bak terrorangrepene, hadde sin base i det Taliban-kontrollerte landet.
  • USA og NATO har maksimalt 150 000 tropper i Afghanistan. De fullførte sine kampoperasjoner i 2014.
  • Norge har nylig bidratt med mindre enn 100 tropper til den NATO-ledede styrken. Fra 2005 til 2012 hadde Norge ansvaret for sikkerheten i den afghanske provinsen Faryab.
  • Krigen har drept anslagsvis 170 000 mennesker siden 2001, inkludert mer enn 47 000 sivile.
  • Den totale kostnaden for krigen i USA overstiger $ 20 000 milliarder dollar, ifølge Brown Universitys plan for krigsutgifter..
  • I følge FN er nesten 2,5 millioner afghanere registrert som flyktninger. Anslagsvis 1,5 millioner afghanere bor i Pakistan som uregistrerte flyktninger.
  • I 2020 signerte daværende amerikanske president Donald Trump en avtale med Taliban om USAs tilbaketrekning fra Afghanistan.
  • Da vestlige styrker begynte å trekke seg tilbake i mai i år, forsterket Taliban angrepene på afghanske regjeringsstyrker.
  • Taliban fanget Kabul 15. august etter et ti dager langt lyn. De siste amerikanske soldatene forlot byen kort før midnatt 31. august.

bevis: NTB, War Expenses, FN


Kvinners rettigheter: Etter at Taliban kom til makten i Kabul, kjempet Afghanistan for kvinners rettigheter.

Kvinners rettigheter: Etter at Taliban kom til makten i Kabul, kjempet de for kvinners rettigheter i Afghanistan. Foto: Hoshang Hashimi / AFP

Forlatt: Et Taliban -medlem går inn i ruinene på et CIA -kontor i Kabul.

Forlatt: Et Taliban -medlem går inn i ruinene på et CIA -kontor i Kabul. Foto: Amir Qureshi / AFP

Så folk lever om vinteren

Flyktninghjelpen håper også at verdenssamfunnet vil hjelpe Afghanistan etter tilbaketrekningen.

– Vi forventer at verdenssamfunnet finner løsninger slik at det kan støtte det offentlige, som for eksempel betaler lærere, helsearbeidere og tjenestemenn som driver skattekontorer, sier Sletton.

Han vil også at NATO og USA skal øke sitt bidrag til det humanitære feltet.

– Vi kan gjøre opp for skaden som er gjort nå, slik at folk kan overleve vinteren, sier Sletton.

READ  - Du kan ikke se en gutt gå foran deg - VG
Written By
More from Jakob Leif

Rom-orkanen, oppdaget på Nordpolen, ble oppdaget i studien

Inntil nå så det ikke ut til å være en orkan i...
Read More

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *